Royal Hakvoort Shipyard in Monnickendam
Royal Hakvoort Shipyard in Monnickendam Tom van Oossanen

Geberit AquaClean douchewc aan boord

REFERENTIEPROJECT

Begin september werd door Royal Hakvoort Shipyard in Monnickendam een motorjacht van ruim 60 meter aan de eigenaar overgedragen. Een van de vele luxe producten aan boord is een Geberit AquaClean Mera douchewc waaraan een vacuüm toiletsysteem is gekoppeld. De betrokkenen leggen uit hoe dit tot stand is gekomen.

Royal Hakvoort Shipyard is wereldwijd een belangrijke speler in de bouw van superjachten met een lengte tot maximaal 65 meter. ‘We know what it takes to build great yachts’ is niet voor niets de lijfspreuk van deze jachtwerf. Gemiddeld rolt hier om de twee jaar een jacht van de helling en bij elke tewaterlating gaat van iedereen binnen het bedrijf het hart sneller kloppen. Afgelopen zomer was het weer zover. Toen verliet een 65 meterjacht de loods en dat was zelfs voor Monnickendam, dat echt wel wat gewend is, een publiekstrekker. Tegen de achtergrond van het pittoreske IJsselmeerstadje kon het contrast met het statige jacht namelijk amper groter zijn. Inmiddels is het schip overgedragen aan de ongetwijfeld trotse eigenaar (van wie we de naam niet kunnen noemen, want die is strikt ‘confidential’).

Eerste contacten

Royal Hakvoort Shipyard legde eind 2016 de eerste contacten voor de bouw en een kleine vijf jaar later is het jacht gereed. Van deze periode nam de feitelijke bouw bij Royal Hakvoort Shipyard ongeveer twee jaar in beslag, hetgeen een normale bouwtijd is. Projectleider Pepijn Moll (hij voerde samen met Bas van der Meer de regie voor de techniek namens Hakvoort Shipyard-red.) zegt hierover: “Wij gaan ervan uit dat we vanaf het moment dat het casco bij ons is geleverd ongeveer 24 maanden aan een schip kunnen bouwen. Het casco wordt namelijk net als veel andere standaard onderdelen elders vervaardigd, maar alle onderdelen die een jacht bijzonder en luxe maken produceren wij in eigen huis. Dat is de handtekening van Royal Hakvoort Shipyard.”

Geberit AquaClean 

'Het is bijna een kunstwerk geworden'

Het schip is een wereld vol luxe en comfort, waaronder twee Geberit AquaClean Mera douchewc’s in het verblijf van de eigenaar. Die zijn voor een jacht geen standaardproduct. Moll legt uit wat er is gepasseerd: “De meeste klanten willen op hun schip minimaal dezelfde luxe die ze thuis gewend zijn. Deze eigenaar heeft thuis onder andere de beschikking over een douchewc en wilde dat ook op zijn jacht. Op basis van deze wens gingen wij onderzoeken wat er op dit gebied in de markt is en eigenlijk bij toeval raakten wij over dit onderwerp in gesprek met Arjan Schevers, accountmanager Industrie van Geberit. Geberit is een vaste leverancier van Hakvoort, want wij gebruiken diverse leidingsystemen, zoals Geberit Mapress en Geberit Mepla. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een samenwerking tussen Geberit, Quavac - dat het vacuümsysteem Evac VacuConvert levert - en ons. Toen we dit het management, dat de bouw van het schip begeleidt, lieten weten, was men direct enthousiast.”

Technische uitdaging

Moll licht toe wat de technische uitdaging was “Normaal gesproken spoel je een toilet door met een bepaald aantal liters water, maar op een jacht ga je zuinig met water om want gebruikt water kun je niet klakkeloos de zee in pompen. Dit wordt in een tank opgevangen om het later op een verantwoorde wijze af te voeren. Om deze redenen wordt op schepen, net als in een vliegtuig, met een vacuümsysteem gewerkt. In dit geval is de Geberit AquaClean Mera douchewc gekoppeld aan de Evac VacuConvert met als resultaat een douchewc die slechts drie liter water per spoelbeurt gebruikt.”  (Zie het kader voor een verdere uitleg).

Kunstwerk

Eenmaal gereed werden de douchewc’s geïnstalleerd door de vaklieden van Hakvoort Shipyard. “Wij beschikken over een aantal ervaren installateurs die hun technische hart hebben opgehaald met de installatie. Het is bijna een kunstwerk geworden”, vertelt een tevreden Moll, die ervan uitgaat dat in de toekomst op superjachten meer van dit soort toiletten zullen worden geplaatst. “Geberit en Quavac hebben hiermee een goede zet gedaan en ik verwacht dat er meer vraag naar komt.”

De installateur van Royal Hakvoort Shipyard installeert de Evac VacuConvert.
Afbeelding
Afbeelding
Het eindresultaat mag er wezen: een prachtige Geberit AquaClean Mera douchewc.