Alexandra Goes is de initiatiefneemster van Onze Klusvrouw.
Alexandra Goes is de initiatiefneemster van Onze Klusvrouw.

Onze Klusvrouw wil dit jaar stappen maken

KLUSVROUWEN

Het nieuwe fenomeen Onze Klusvrouw hoopt nog dit jaar 25 aangesloten klusvrouwen te hebben. "En daarna gaan we dit verder uitrollen over Nederland", vertelt de enthousiaste oprichter Alexandra Goes. Begin deze week waren ze te gast bij Geberit om enkele kneepjes van de installatie van Geberit sanitair onder de knie te krijgen.

Alexandra Goes (54) draait haar hand niet om voor een klus in huis. Niet bij haarzelf en ook niet bij anderen. Zoals bij haar vader. Toen ze daar een aantal jaar geleden diverse werkzaamheden uitvoerde om de woning seniorproof te maken, besefte ze gaandeweg dat meer ouderen met dit soort vragen zitten. "Tegenwoordig komt dit vaak neer op mantelzorgers, maar ja, die worden ook steeds schaarser. En niet iedereen heeft nu eenmaal handige kinderen of een behulpzame buurman die een bepaald klusje even doet. En ook willen veel ouderen hun kinderen bij een bezoek niet altijd opzadelen met allerlei klusjes en dat begrijp ik. Als ik langskom, is dat probleem er niet. Bovendien is het een voordeel dat ik een buitenstaander ben, bijvoorbeeld bij het weggooien van bepaalde spullen. Ik heb daar geen emotionele band mee."

Gat in de markt

Ze bedacht gaandeweg dat dit weleens een gat in de markt zou kunnen zijn. Temeer daar veel ouderen het fijner vinden als er een vrouw over de vloer komt dan een man. "Dat speelt inderdaad bij veel mensen mee." In één moeite door zou je aan de andere kant ook verwachten dat een vrouw juist niet gewild is om een klus te klaren, want een klussende vrouw, heeft die wel net zoveel kennis en kunde als een man? Maar daar heeft Alexandra nog nooit mee te maken gehad. "Het ligt er daarbij vooral aan wat je uitstraalt. Wij zijn professionele vakvrouwen en dat zie je ook. En daarbij hoort ook dat je af en toe zegt dat je een bepaalde klus niet kunt uitvoeren, of in elk geval niet zelf. Je moet eerlijk zijn."

Uitgebouwd

Geberit helpt vrouwen met cursus op maat

Alexandra, die een uurtarief rekent van 45 euro, is inmiddels een stuk verder met haar plan. Veel verder zelfs, want ze heeft midden in het coronajaar Onze Klusvrouw als soft-franchiseorganisatie uitgebouwd. Inmiddels hebben 25 vrouwen zich aangemeld als serieuze franchisenemer en het is de bedoeling dat dit nieuwe fenomeen zich snel uitrolt over Nederland. "We willen dit jaar de organisatie goed op poten zetten en daarna gaan we verder. We weten namelijk zeker dat er veel vrouwen in Nederland zijn die graag en goed klussen. Voor de goede orde: het zijn geen hobbyisten hè. Iedereen volgt om te kunnen instappen een speciale training."

Divers pluimage

Over wat voor vrouwen hebben we het zoal? "Over vrouwen van divers pluimage en met een verschillende achtergrond. We hebben er bij van begin 20, maar ook die ouder zijn dan 50. Een groot aantal van hen heeft al ander werk gehad, maar ze kiezen er bewust voor om klusvrouw te worden omdat ze dan én zelfstandig én een servicegerichte functie hebben."

Eigen werkplaats 

Onze Klusvrouw beschikt momenteel over een eigen werkplaats in Zevenhuizen (uiteraard door de vrouwen zelf verbouwd) en elke vrouw die zich aansluit, mag rondrijden in een professionele bestelbus met zowel het logo van Onze Klusvrouw als een eigen ‘poppetje’ in de huisstijl van Onze Klusvrouw. Daarnaast krijgt ze een persoonlijke pagina op de website, die uiterst professioneel oogt.

Kennis 

Intussen wil Alexandra Onze Klusvrouw verder professionaliseren en om die reden zocht ze contact met Geberit. Dat leidde tot een maatwerkcursus die maandag 13 september op het programma stond. "We zijn op zoek naar support van professionele bedrijven. Toen ik hoorde dat Geberit cursussen aanbiedt en ook maatwerkoplossingen heeft, heb ik contact opgenomen en we waren meteen welkom."

Subsidie

Alexandra hoopt ook dat Onze Klusvrouw in aanmerking komt voor een subsidie. "Je leest zo vaak dat het heel lastig is om in de installatiebranche mensen te vinden, terwijl wij staan te trappelen om aan de slag te gaan. Een financiële ondersteuning zou daarbij natuurlijk welkom zijn en daarover gaan we in overleg met Techniek Nederland."

Stage

Tevens zou ze het geweldig vinden als ze ook hulp uit de branche kan krijgen. "Dit artikel komt in een vakblad voor professionele installateurs en installatiebedrijven en het zou echt perfect zijn als deze bedrijven de klusvrouwen een stageplek aanbieden om de fijne kneepjes van het vak te leren. Gewoon een dag of wat langer meedraaien, dat zou echt perfect zijn."






Afbeelding
De Klusvrouwen krijgen uitleg bij de afvoertoren van Geberit.
Onze Klusvrouw, voor al die klussen die blijven liggen.