Afbeelding

Nieuwe komborden door ISA

Met de komst van ISA is er een nieuw zogeheten kombord ontworpen in de lijn zoals dat in meer Europese landen wordt gebruikt. Dit bord geeft aan dat je je in een bebouwde kom bevindt.

Dit meldt de HR Groep, die onder andere verkeersborden levert.
Intelligent Speed Assistance (ISA) is een automatische snelheidsassistentie die bestuurders ondersteunt bij het niet-overschrijden van de maximale snelheid. Hierdoor draagt ISA niet alleen bij aan verkeersveiligheid, maar ook bijvoorbeeld aan het tegengaan van geluidshinder en luchtverontreiniging. ISA werkt hiervoor met cameraherkenning die de snelheidsborden leest.

Met de borden die nu langs de Nederlandse wegen staan, zullen deze ISA-camera’s echter niet altijd goed werken. Met name de bebouwdekomborden zijn daarbij nu een probleem. Daarom is er een nieuw kombord ontworpen in de lijn zoals dat in meer Europese landen wordt gebruikt.

Internationale aanpak

Begin van de kom betekent officieel 50 KM/uur en einde kom is 80 KM/ uur. Voor een camera en de automatische vertaling vallen deze borden in de categorie ‘reclame' en vertoont het beginbord dezelfde kenmerken als het genormaliseerde straatnaambord. Met de Europese normering verwacht men een internationale aanpak. De eerste nieuwe borden staan al in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de gemeente Voorschoten.