Afbeelding

Gevaarlijke situaties door
rvs-corrosie in zwembaden

VEILIGHEID

Het wordt tijd dat er werk wordt gemaakt van de veiligheid in zwembaden, want er zijn nog altijd binnenzwembaden waar installaties zijn bevestigd aan corrosiegevoelige ophangingen. Brancheorganisatie Techniek Nederland luidt de alarmbel, want dit had al op 1 januari 2017 geregeld moeten zijn.

Een recente rondvraag van BNR Nieuwsradio leert dat er nog steeds een onbekend aantal zwembaden is met ophangingen van corrosiegevoelig roestvaststaal. Deze kunnen onder invloed van chloor afbreken. In een zwembad in Tilburg kwam daardoor in 2011 een baby om het leven toen een geluidsbox naar beneden viel. 

Techniek Nederland wijst erop dat de toepassing van niet-resistent rvs is verboden op plekken in zwembaden waar chloordampen aanwezig kunnen zijn. Dat staat sinds 2016 in het Bouwbesluit. Er zijn alternatieven beschikbaar. Dat kan resistent rvs zijn, maar ook verzinkt staal met een coating. Ieder binnenzwembad moet beschikken over een inspectierapport. Het rapport moet aantonen dat er geen gevaarlijk roestvaststaal meer aanwezig is op plaatsen waar breuk kan leiden tot persoonlijk letsel. De verplichte inspectie is in 2016 opgenomen in het Bouwbesluit. Afdekplaten en -kappen zijn ook soms bevestigd met corrosiegevoelige materialen. Vervanging door chloorbestendige materialen is noodzakelijk. Verder verdienen alle elektrische aansluitingen speciale aandacht.

Omdat vooral blijkt dat de zwembaden nalatig zijn en hun zaken niet op orde hebben, roept Techniek Nederland de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten op om werk te maken van de veiligheid in zwembaden. Het is letterlijk van levensbelang dat zwembadeigenaren op korte termijn inspecties laten uitvoeren en de nodige maatregelen nemen. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zal aangedrongen worden op periodieke inspecties van de ophanging van zwembadinstallaties.