Afbeelding

Aanval ransomware niet te voorkomen

Aan het begin van de vakantieperiode zijn verschillende bedrijven in Nederland doelwit geweest van een zogeheten ransomware-aanval. Daaronder zaten ook installatiebedrijven. Helaas is er geen wondermiddel om een dergelijke aanval tegen te houden, maar je kunt wel maatregelen treffen.

Ransomware of gijzelsoftware is een door hackers gebruikt chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden' middels een tegen betaling (tegenwoordig doorgaans in crypto-geld) verstrekte code. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de besmet geraakte computer te leiden en dat is de reden dat de politie adviseert geen losgeld te betalen. En zelfs wanneer na betaling de code succesvol wordt gebruikt, blijft de software op de computer staan en kan deze enkele maanden later opnieuw het systeem blokkeren en om nog meer geld vragen. 

De kans op besmetting kan worden verkleind door onder andere actuele software te gebruiken, beveiligingsplekken te dichten, zoals Microsoft Windows, Adobe Reader, Flash Player, niet te surfen op het internet als je ingelogd bent op een account met administratorrechten, niet te surfen op het internet zonder up-to-date antivirusprogramma, gebruik te maken van een firewall, niet openen van verdachte bijlagen in e-mails en niet downloaden en installeren van nepprogramma's of van gehackte (illegale) software.