Bij de bouw gaan veel dingen mis.
Bij de bouw gaan veel dingen mis. Hans Peijs

Aantal bouwgebreken daalt
amper: gemiddeld 19 per woning

BOUWEN

De bouw en de installatiesector kunnen het zich aanrekenen dat er nog steeds een groot aantal bouwgebreken blijken te zijn bij oplevering van een nieuwe woning. Gemiddeld gaat het om 19 gebreken die bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis vorig jaar constateerden. Het goede nieuws: in 2019 ging het om gemiddeld 20 gebreken. Het slechte goede nieuws: hoewel de schilders meer fouten maken, worden er ook veel fouten gemaakt in de badkamer.

De Vereniging Eigen Huis komt tot deze bevinding na analyse van ruim 14.000 opleveringskeuringen. De meeste fouten worden geconstateerd aan de gevel: gemiddeld zeven. Het gaat dan om beschadigde kozijnen en ramen, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet-sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen.
De keuken en badkamer volgen met gemiddeld 5 opleveringspunten en fouten in installaties en verblijfsruimten zorgden voor gemiddeld 3 punten.

Des te groter, des te meer fouten

Tevens blijkt (maar dat kun je geen nieuws noemen want is logisch): hoe groter de woning, hoe meer gebreken. Vrijstaande woningen voeren de ranglijst aan met gemiddeld 26 opleveringsgebreken, gevolgd door twee-onder-een-kapwoningen (20), hoekwoningen (18), tussenwoningen (16) en appartementen (15).

Bouwgebreken blijken ook plaats- en streekgebonden te zijn. De meeste bouwfouten troffen de keurmeesters aan in Den Helder. Bouwers lieten hier met gemiddeld 31 opleveringspunten per nieuwbouwwoning flinke steken vallen. Ook in Goirle werden woningen met gemiddeld 30 fouten niet bepaald vlekkeloos opgeleverd. Verder lieten bouwers in Sint-Michielsgestel (29 gebreken), Blaricum (28), Oegstgeest en Rotterdam (beide 26) veel gebreken in de woning achter.
De gemeenten waar de minste gebreken werden geconstateerd zijn De Bilt, Zundert en Vlaardingen, met elk gemiddeld 10 opleveringspunten.