Gasketelwet komt nu snel op de branche af

WETGEVING

Techniek Nederland vindt het belangrijk dat gemeenten gaan handhaven op de nieuwe Gasketelwet die op 1 april 2022 van kracht wordt en meent tevens dat de regeling betaalbaar en haalbaar is voor alle professionele installateurs, dus zowel de grote bedrijven als de zzp'ers. Verder pleit de brancheorganisatie voor verplicht onderhoud van de cv-ketel en een verbod op de vrije verkoop van cv-installaties aan particulieren.

Wat Techniek Nederland betreft zijn dit de 'losse eindjes' in de nieuwe regelgeving. Volgens de nieuwe wet mag vanaf 1 april volgend jaar alleen nog aan gasgestookte installaties worden gewerkt door installateurs die hiervoor gecertificeerd zijn.
Omdat het nog relatief kort dag is naar 1 april 2022 is er de laatste tijd en wordt er de komende periode nog hard gewerkt om installateurs de mogelijkheid te bieden om gecertificeerd te worden. Zo heeft Kiwa de afgelopen tijd een pilot uitgevoerd met audits bij vier bedrijven die klaar zijn voor de CO-certificering. En los van het feit dat onder andere blijkt dat de certificering voor iedereen haalbaar lijkt te zijn, hebben de deelnemende bedrijven op de site van Techniek Nederland een aantal tips.
Zo laat Henri Elsen van Kemkens weten: "Ga snel aan de slag met de certificering! Straks breekt het stookseizoen aan en dan hebben we het allemaal weer te druk. Voor je het weet is het 1 april 2022.”
Auditor Jeroen de Vrught van Kiwa: "Vraag op tijd offertes aan bij de certificerende instellingen, want het loopt storm. Vergeet niet dat ook je hulpmiddelen en apparatuur aan eisen moeten voldoen."

Zie ook pagina 10.