Afbeelding
Hans Peijs

Aftellen naar CO-certificering gestart

CERTIFICERING

Nu de vakantieperiode er weer opzit, doemen weer nieuwe uitdagingen op. En is dat het momenteel nog maar iets meer dan zes maanden is voordat het nieuwe wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, in werking treedt. Dat is namelijk op 1 april volgend jaar het geval. Het dringende advies aan iedere installateur die dit betreft: begin er nu mee, want voordat je het weet is het zover.

Bedrijven die vanaf 1 april 2022 niet over een geldig certificaat beschikken mogen deze werkzaamheden dan niet meer uitvoeren en zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook degene die opdracht geeft aan een bedrijf dat niet voor deze werkzaamheden is gecertificeerd, is dan in overtreding. Dat betekent dat opdrachtgevers zoals woning- en gebouweigenaren, maar bijvoorbeeld ook huurders en verhuurders, er goed op moeten toezien dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Register gecertificeerde bedrijven

Om opdrachtgevers te helpen bij het vinden van een gecertificeerd bedrijf komt er een online register. Dit register is beschikbaar wanneer de eerste bedrijven zijn gecertificeerd. Ook is een beeldmerk ontwikkeld dat bedrijven verplicht moeten voeren zodat zij goed herkenbaar zijn als gecertificeerd bedrijf. Om meer bekendheid te geven aan de gevaren van koolmonoxide en de verplichting zoals die vanaf 1 april 2022 geldt, start komend najaar een publiekscampagne.

Gevaren koolmonoxide

Professionals kunnen certificering aan

Het wettelijk stelsel volgt op aanbevelingen in het rapport Koolmonoxide Onderschat en onbegrepen gevaar van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (november 2015). Uit dit rapport blijkt dat een groot deel van de ongevallen met koolmonoxide wordt veroorzaakt door het handelen of nalaten van handelen door installateurs. Ook blijkt uit dit rapport dat bestaande certificaten en erkenningen te weinig garantie bieden voor professionele aanleg en veilig onderhoud van installaties. Met het stelsel wordt tevens invulling gegeven aan het advies van de Gezondheidsraad (juli 2019) over de gevaren van blootstelling aan lage concentraties koolmonoxide.

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en dat moet ook wel, want hoewel nog ver weg, begint de tijd te dringen. Een aantal installatiebedrijven hebben inmiddels het complete traject voor CO-certificering al achter de rug, want zij deden mee met de pilot van KIWA om de uitvoerbaarheid te testen. Uit de pilot blijkt onder andere dat installateurs die professioneel bezig zijn met hun vak niet bang hoeven te zijn voor de certificering.