Afbeelding

Borrelt jouw water al?

Anderhalf jaar geen cursussen, niet even bijspijkeren in Nieuwegein of u bij laten praten over de nieuwste ontwikkelingen. Het duurde lang, maar … dit najaar gaan we weer van start. Met een up-to-date cursusaanbod én een vernieuwde afvoertoren.

Corona heeft ons veel geleerd en vooral ook nieuwe mogelijkheden laten zien. Wie had ooit gedacht dat we massaal ‘thuis’ zouden vergaderen en zo flexibel zouden zijn dat de economie gewoon door kon draaien? We legden weliswaar veel minder kilometers af en hebben minder mensen ontmoet, maar de arbeidsproductiviteit leed er – in ieder geval in de bouw- en installatiesector - nauwelijks onder. Sterker nog: de vraag naar vakbekwame installateurs lijkt groter dan ooit.

En na zo’n jaar is er natuurlijk ook weer veel te vertellen. Grote aanpassingen in de regelgeving zijn er niet geweest, maar dat betekent niet dat ons cursusaanbod en de thema’s die aan de orde komen hetzelfde zijn. Zaken als veiligheid en klimaatadaptief bouwen staan meer in de belangstelling dan ooit en roepen nieuwe vragen op. Kan de hemelwaterafvoer deze overvloedige regenbuien wel aan? Zijn onze normen hierop berekend? Het antwoord daarop is gelukkig 'ja'. De overstromingen in Limburg waren namelijk niet alleen het gevolg van lokale neerslag, maar ontstonden doordat water uit de wijde omgeving (en buurlanden) zijn weg vond naar het laagste punt.

Maar ook andere vragen zijn op dit moment actueel. Neem bijvoorbeeld: hoe zorg je voor veilig leidingwater in sportaccommodaties en evenementenhallen. Nu sporten weer is toegestaan en we in het najaar hopelijk ook weer een concert kunnen bezoeken, is het niet alleen zaak mensen te beschermen tegen het coronavirus, maar ook om aandacht te besteden aan legionellapreventie.

Beide cursussen – Legionellapreventie en Afvoertechniek – kunt u dit najaar fysiek én online volgen. Zowel online als in Nieuwegein zijn groepen van ongeveer 15 mensen welkom en zorgen we dat er ruimschoots de tijd is om ook persoonlijke en praktische vragen te kunnen stellen. Daar is bewust voor gekozen. Alleen informatie zenden werkt namelijk niet, we willen met u de interactie aangaan, kunnen inspelen op zaken die nu leven en ruimen daar tijd voor in. Om het maar eens op z'n Cruijffiaans te zeggen: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.' Dat geldt zeker voor onze opleidingen. Nu is er nog meer tijd om de diepte in te gaan.

Voor de montagecursussen geldt overigens hetzelfde. Ook hier zijn de groepen kleiner, waardoor iedereen ruimschoots de tijd heeft om de handen uit de mouwen te steken. En … je niet hoeft te dringen bij de afvoertoren. Die is het afgelopen jaar volledig vernieuwd. Bent u nog nooit bij Geberit geweest? Alleen de afvoertoren is al een ‘toeristisch’ uitstapje waard. Hier zie je namelijk hoe een vuilwaterafvoersysteem in elkaar steekt. En ook wat de gevolgen zijn van over- en onderdruk én wat er gebeurt als de waterafvoer niet volgens de normen wordt aangelegd en water op ongewenste plekken omhoog borrelt.

Na ruim 25 jaar was de toren toe aan modernisering. De leidingdiameters zijn aangepast en Geberit SuperTube is toegevoegd. Maar verder is het nog steeds ons vertrouwde visitekaartje midden in de ontvangsthal. Niet alleen mooi om te zien, maar ook een waardevolle toevoeging aan de cursussen. Want je kunt het allemaal nog zo mooi opschrijven, als je ziet wat de gevolgen zijn van een installatiefout, dan vergeet je het nooit meer.