Afbeelding
Hans Peijs

Corona heeft druk op personeel niet verlicht

PERSONEEL

De coronacrisis heeft het tekort aan technisch personeel niet erger gemaakt, maar zeker ook niet opgelost. Hoewel het aantal openstaande vacatures licht afneemt, komen er in de nabije toekomst veel meer openstaande vacatures bij. Dit komt doordat er meer huizen gebouwd gaan worden en er ook veel meer banen bij komen door de energietransitie die voor de deur staat.

Deze conclusie wordt getrokken in een analyse van Studium (aanbieder van opleidingen en trainingen) naar de arbeidsmarkt in de technische sector. De belangrijkste conclusie is dat corona iets van verlichting heeft gebracht, maar de druk zit er weer vol op.
Eind 2019 waren ruim 1,27 miljoen mensen werkzaam in de technische sector. Een percentage dat elk jaar licht steeg tot 2020. Vorig jaar was er een lichte daling naar bijna 1,24 miljoen mensen die werkzaam zijn in de techniek.

Spanningsfactor

Een van de peilstokken voor de gang van zaken in de technische sector is de zogenoemde spanningsfactor: de verhouding tussen het aantal werklozen en het aantal openstaande vacatures. Hoe hoger de spanningsfactor hoe moeilijker het is om werknemers te vinden voor een vacature. Het goede nieuws is dat de spanningsfactor sinds eind 2019 daalt, waarbij met name sinds het uitbreken van de coronacrisis medio maart vorig jaar de druk is afgenomen. Dat heeft er echter niet toe geleid dat het tekort aan technisch personeel is opgelost. Volgens het CBS zijn veel bedrijven op dit moment voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel.