Het nieuwe pand van Bennink in Zaandam
Het nieuwe pand van Bennink in Zaandam

Bennink Klimaattechniek gaat
geen uitdaging uit de weg

TOPFITTER

Bennink Klimaattechniek is met zijn 164 jaar een van de oudste installatiebedrijven in en rond Amsterdam. Misschien zelfs wel in Nederland. Het bedrijf, wat in het begin J.C. Bennink’s Technische Installatiebedrijven N.V. heette en alleen loodgieterswerk verrichte, is recent verhuisd van Amsterdam-Noord naar Zaandam. Momenteel is het bedrijf betrokken bij een bijzondere transformatie in het centrum van Amsterdam.

Bennink Klimaattechniek is een typisch oer-Hollands familiebedrijf. Opgericht in 1857 en still going strong. De naam Bennink is alleen nog aan de bedrijfsnaam verbonden, want in 1932 deed de familie Ophoff zijn intrede in het bedrijf. Peter Ophoff jr. is inmiddels de derde generatie Ophoff die het bedrijf aanstuurt. Zijn dochter Laura Ophoff is sinds een aantal jaar ook werkzaam binnen het bedrijf, sinds kort stuurt ze onder andere de communicatie aan.

Zaandam

Het bedrijf is de afgelopen veertig jaar aan de Asterweg in Amsterdam-Noord gevestigd geweest en voor die tijd in het centrum van Amsterdam. Het gebied rondom de Asterweg werd de afgelopen tijd steeds meer opgeslokt door herontwikkeling. Het pand van Bennink zat daar middenin, uiteindelijk werd een verhuizing noodzakelijk. Niet binnen Amsterdam, maar naar Zaandam waar het sinds kort aan de Zuiddijk haar intrek heeft genomen. “In Noord zaten we op een gegeven moment tussen de werkzaamheden, daardoor was het echt niet meer te doen.”, verklaart Laura Ophoff. “We hebben enige tijd gezocht, ook binnen Amsterdam, maar toen we tegen deze plek aan liepen waren we verkocht. Aan het water, dichtbij de ring en we hebben hier alle ruimte om te groeien, dat is natuurlijk veel waard. Maar de Amsterdamse roots verloochenen we niet.”

Begeleiden en opleiden

'Een van de uitdagingen is de logistiek'

Momenteel telt het bedrijf ongeveer 55 medewerkers waarvan ongeveer 35 in de buitendienst. “We hebben ook altijd een aantal leerlingen in dienst, die we begeleiden en opleiden tot vakbekwame medewerkers”, legt Laura uit. “Medewerkers blijven hier over het algemeen lang werken – we hebben een hecht team – maar je moet ook kijken naar de toekomst en dat vullen we op deze manier goed in.”

Klimaattechniek

De switch naar klimaattechniek is alweer flink wat jaren terug genomen. Laura Ophoff: “Dat is gebeurd in de tijd dat het gas opkwam, dan hebben we het over de jaren zestig. Tegenwoordig is klimaat en duurzaamheid natuurlijk erg belangrijk, zowel het buiten- als binnenklimaat. De zorgen rondom het buitenklimaat spelen een grote rol. Nieuwe technieken zoals all electric, warmtepompen, broninstallaties, noem maar op, zijn uitdagende ontwikkelingen die het buitenklimaat minder ontlasten. Met de wijsheid van nu was de transitie naar klimaattechniek toentertijd een uitstekende keus.”

Oostenburg in Amsterdam

Bennink Klimaattechniek heeft heel wat grote werken onder handen, waarvan de ontwikkelingen rond een voormalige hal van Werkspoor in Oostenburg in Amsterdam een van de spraakmakende projecten op dit moment is. Voor het ontstaan hiervan moeten we terug naar 2018. Stadgenoot Ontwikkeling (een onderdeel van woningcorporatie Stadgenoot) riep toen het architectenbureau Vorm als winnaar uit van de herontwikkeling van de voormalige industriële hal. Vorm transformeert de plek naar een buurt voor 3.000 bewoners. De immense hal krijgt de functie van een commerciële ontmoetingsplek met kathedrale afmetingen en alle nieuwe aangrenzende woonblokken staan in directe relatie met de voormalige Werkspoorhal. Het terrein is opgedeeld in verschillende kavels en op elke kavel komt een diversiteit aan woningen voor zowel huur als koop.

96 appartementen

Bennink Klimaattechniek is betrokken bij de ontwikkeling van 142 vrije sector huurappartementen op Kavel 3.1 van het project Werkspoor. Werkvoorbereider Mike Wassink legt uit wat het project inhoudt: “In opdracht van Homines Bouw zijn wij hier aan het werk. Er komen in totaal vier blokken met appartementen op deze kavel, waarbij elk blok een ander aantal appartementen krijgt. Het grootste blok telt 96 appartementen, met twaalf verdiepingen. De warmte/koude opwekking gaat via een collectieve bron met in elk appartement een eigen warmtepomp. Deze worden door derden geleverd en geïnstalleerd. In elk appartement installeren wij de waterleiding, vloerverwarming c.q. –koeling, riolering, WTW, wij plaatsen al het sanitair en wij sluiten de warmtepomp aan op de binneninstallatie. Daarnaast plaatsen we ook de hemelwaterafvoer. Kortom; we verzorgen de gehele W- en S-installatie in de woningen.”

Vertrouwen

Bij al deze werkzaamheden wordt ruimhartig gebruikgemaakt van Geberit. Zo wordt het riool van Geberit PE Silent-db20, er komen Geberit iCon wastafels en fonteintjes, Duofix inbouwreservoirs, iCon closets en zittingen en op het dak komt het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem. Waarmee duidelijk is dat ze bij Bennink Klimaattechniek veel vertrouwen hebben in Geberit. Het is een bestendige relatie. Wassink zegt daarover: “Onlangs hoorde ik dat de relatie tussen Bennink en Geberit al teruggaat tot 1971. Dit jaar dus al een samenwerking van 50 jaar.”

FlowFit

Ook ziet Bennink wel wat in FlowFit, het revolutionaire aanvoersysteem dat drukverlies-geoptimaliseerd is en met één perstang vloeiend kan worden gepland en geïnstalleerd. Wassink: “Op dit project kunnen we er in elk geval nog niet mee werken want daarmee zijn we al op weg en halverwege kunnen we niet switchen. We laten ons binnenkort uitgebreid informeren over de voordelen van FlowFit, want in principe staan we er positief in.”

Cycli van drie weken

Terug naar Oostenburg: de werkzaamheden vlotten. Momenteel ligt de riolering erin en gaan de complexen omhoog waarbij bij elke verdieping de monteurs van Bennink hun deel van de klus klaren. “Het werk op de stortvloeren is opgedeeld in cycli van drie weken”, legt Wassink uit. “Een van de uitdagingen is de logistiek. We werken in de stad met een beperkt bouwoppervlak en dat betekent nu eenmaal dat je niet constant heen en weer kunt rijden. Iedereen die iets wil monteren of installeren zit in dezelfde flow en daar moeten we zorgvuldig op plannen. Je komt ook niet zomaar het terrein op. Elke levering moeten we vooraf aanmelden. Dat brengt uitdagingen met zich mee, omdat je niet zomaar iets voor de volgende dag kunt laten leveren. Uitdagingen gaan wij niet uit de weg, dus ook dat komt natuurlijk helemaal goed.”

Artist impression van het project op Oostenburg.
Peter Ophoff voor de voormalige Werkspoorhal