Afbeelding

VW Caddy Cargo is vooral een
echte Volkswagen: oerdegelijk dus

IMPRESSIE

Er zijn gemiddelde bestelauto's, bakbeesten en kleine bestellers. In de laatste categorie zit de VW Caddy Cargo waarvan vorig jaar het nieuwe model is gelanceerd. Het is de vijfde generatie en wat u kunt verwachten? Echt Volkswagen.

Bij de overgang van editie vier naar vijf was eigenlijk sprake van niet meer dan een facelift. Met de vijfde telg is dat anders, want de VW Caddy staat op een nieuw platform en dat biedt kansen. Wie goed kijkt, ziet zelfs gelijkenissen met de elektrische VW ID.3. De carrosserie is scherp gesneden en vooral de LED-achterlichten hebben een wauw-effect. Maar ja, zit je eenmaal binnen, dan zie je ze niet meer. Dan hebben alleen medeweggebruikers er zicht op. Nee, wat dan telt is de binnenruimte die behoorlijk is gegroeid ten opzichte van boreling 4. De Caddy is in lengte 9 centimeter gegroeid en de wielbasis 8 centimeter; kijk, daar heb je wat aan.

Display

Het interieur van de Caddy is ook volledig vernieuwd. Er is nagedacht over de gebruiker die veel bergruimte op het dashboard heeft en tegen het dak aan zit een documentenvak. Ook het instrumentarium is nieuw en natuurlijk digitaal met prominent in het dashboard een 10 inch scherm dat prima matcht met de rest van het dasboard. Over het bedieningsgemak van het display zijn we ook alleen maar positief. Het doet denken aan een Smartphone, met icoontjes die je kunt aanklikken en zo. En swipen, dat kan ook. Of dat nou handig is in een auto weten wij niet, maar goed, het kan wel. Ook mooi: tegen het tussenschot zit een volwaardig 230V stopcontact. Handig is de draadloze oplader voor de smartphone, inclusief een afsluitklepje zodat je niet tijdens het rijden op het scherm kan kijken. Het zitmeubilair in de auto is prima de luxe, met veel comfort en ondersteuning en natuurlijk is er nagedacht over de ergonomie: alles wat binnen handbereik moet, zit binnen handbereik.

Laadruim

Het laadruim dan maar. Niet spannend, maar daar gaat het ook om bij een bestelauto. Deze is goed toegankelijk door de achterdeuren en zijschuifdeur en is met LED-licht prima verlicht. Het laadvolume is maar ietsie-pietsie gegroeid ten opzichte van de vorige versie, maar wel zodanig dat er nu twee europallets achter elkaar in kunnen. Het laadvermogen is met 720 kg zowat onveranderd.
Best bijzonder is dat er onder de motorkap nog een dieselmotor zit. Diesel en VW is bepaald een giftige cocktail, maar we doen het ermee. Het is een tweeliter commonrail diesel met een dubbele SCR-katalysator die ‘Twin Dosing' wordt genoemd. De motor doet zijn werk prima en de rijeigenschappen zijn idem dito.

De nieuwe Volkswagen Caddy is leverbaar vanaf 17.700 euro. Dat is echt de beginprijs. Voor een beetje uitgedoste bestelauto betaal je zomaar een paar mille meer, maar dat is het zeker waard.