Afbeelding

Landelijke uitrol van
Be an Engineer

ONDERWIJS

De landelijke uitrol van het project Be an Engineer is in volle gang. Doel is de instroom van engineers op hbo-niveau te bevorderen. Het betreft een samenwerking van een aantal installatiebedrijven, zes hogescholen, Techniek Nederland en Wij Techniek.

De opzet is dat de hogescholen geïnteresseerden voor een technische opleiding spotten en hen in contact brengen met bedrijven die in hen willen investeren. Is er een match, dan wordt een deal gesloten, waarbij het bedrijf de opleiding betaalt, de student één dag per week naar school gaat en de overige dagen meewerkt in het bedrijf. Wat wordt genoemd: werken en leren op niveau dus.

Unica

Een van de bedrijven is Unica (de andere zijn Heijmans, Homij en Croonwolter&Dros) dat op deze manier al twee nieuwe medewerkers vond. Rien Klein Meuleman, manager bij Unica Building Projects in de regio Amsterdam, begeleidt hen. Op de website van Techniek Nederland vertelt hij onder andere: “Via Be an Engineer hebben we twee super-enthousiaste gasten aangetrokken. Met een goed stel hersens en oprechte interesse hebben ze een vliegende start gemaakt.”

Motivatie

Unica kwam in contact met de kandidaten via de Hogeschool van Amsterdam (HvA). "We kijken vooral naar motivatie, maar ook naar een eventuele technische achtergrond. Met alleen een talenknobbel kom je er waarschijnlijk niet. Uiteindelijk beslis je samen of je het met elkaar ziet zitten.' Dat is nogal een beslissing. Het bedrijf investeert in een prijzige opleiding, geeft de onervaren zij-instromer meteen een betaalde baan en moet zorgen voor intensieve begeleiding. De kandidaat gaat een pittig traject in van vier jaar studeren en werken tegelijk. 'Dat is het ons dubbel en dwars waard. Je krijgt mensen die super gemotiveerd zijn, die al wat levens- en werkervaring hebben en frisse ideeën met zich meebrengen,' zegt Klein Meuleman.