Afbeelding
Hans Peijs

Beunhazen verstoren letterlijk de markt voor zonnepanelen

ZONEPANELEN

Het is een simpel verhaal eigenlijk: installeer alleen zonnepanelen die voldoen aan de EMC-richtlijn, gebruik alleen CE-gemarkeerde componenten en monteer zonnepanelen volgens de voorschriften en er is geen kans op verstoringen in de ether. Amateurs en beunhazen die zelf zonnepanelen aanleggen zijn veelal de boosdoener van deze verstoringen, zodat ook hier weer blijkt dat vakmanschap meesterschap is.

Dit advies komt onder andere van Solar Holland dat zich de kritiek van de Agentschap Telecom dat zonnepanelen in steeds meer gevallen storingen in de lucht- en scheepvaartcommunicatie veroorzaken. En het is nog erger, want ook C2000, het communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulances, kan hinder ondervinden van zonnepanelen. Volgens het Agentschap staat de bruikbaarheid van het C2000-netwerk op het spel door zonnepaneelinstallaties die onjuist zijn geïnstalleerd en niet voldoen aan wettelijke EMC-eisen.

Zorgen

Het Agentschap Telecom laat weten zorgen te hebben over deze ontwikkeling. Op de website laat het Agentschap weten: “Zonnepanelen kunnen bij een onjuiste installatie storingen veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat andere apparaten niet meer goed werken. Denk aan trager internet, verbindingsproblemen met bellen, storing op radio en televisie of een niet-werkende babyfoon. Andersom kunnen ook PV-systemen zelf gevoeliger worden voor storingen van buitenaf en zo bijvoorbeeld minder stroom gaan leveren.”

Meer inzicht

Het Agentschap wijst niet direct met de beschuldigende vinger. "We willen meer inzicht krijgen in de onderliggende oorzaken van storingen. Daarom hebben we verschillende marktpartijen actief benaderd, om samen met de branche tot oplossingen te komen. Want een stijging van de markt voor zonnepanelen, zorgt ook voor een stijgende kans op verstoringen.”