Afbeelding

Meer openbare toiletten gewenst

Toegankelijkheid

Openbare toiletten in de natuur en snel graag, het liefst na elke 5 kilometer wandelroute en 25 kilometer fietsroute.

Dit is de grote wens van twintig maatschappelijke organisaties. Er zijn toiletten, maar lang niet genoeg. En al helemaal als je ziet dat we door het coronavirus veel meer de buitenlucht zijn gaan opzoeken om te fietsen en te wandelen.

Retorische vraag

"Does a bear shit in the woods?” Deze retorische vraag krijg je in Noord-Amerika als je vraagt naar de bekende weg. Natuurlijk doet een beer zijn behoefte in de bos. Waar anders? Net zo natuurlijk moeten mensen ook hun behoefte doen als ze in het bos of andere natuur- en recreatiegebieden zijn. Buiten zijn en sporten is belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Maar de meeste mensen moeten ook om de paar uur de roep van diezelfde natuur beantwoorden: wij moeten allemaal zes tot acht keer per dag naar het toilet.

Toiletalliantie komt

'Does a bear shit in the woods?'

in actie

In meerdere landen is het aantal openbare toiletten in de natuur en langs de weg beter geregeld dan in Nederland. En anders wordt er in ieder geval actie op ondernomen. Dat ziet Toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting waar twintig maatschappelijke organisaties zich bij hebben aangesloten. De groep heeft de website Waarkaniknaardewc.nl in het leven geroepen. En dat is dus op veel te weinig plekken.

Toiletnorm

Uit onderzoek van de Toiletalliantie blijkt dat er veel te weinig openbare en opengestelde toiletten zijn in Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Veel mensen kunnen daardoor niet onbezorgd genieten van de natuur. Na de eerdere toiletnorm voor stads- en dorpscentra en drukke voetgangersgebieden (om de 500 meter een toilet), lanceert de Toiletalliantie een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden. Om de 25 kilometer een toilet langs fietspaden en om de 5 kilometer langs wandelpaden.

Dit is een van de meest bijzondere openbare toiletten in Nederland en is te vinden bij de Biezenburcht in Zeewolde.