Afbeelding

W-installateur wil fysieke training

TRAINING

Installateurs hebben een duidelijke voorkeur voor face-to-face training in plaats van online training. De COVID-19 pandemie heeft echter veel W-installateurs in contact gebracht met online training. Als gevolg hiervan verwachten de meeste installateurs dat er in de toekomst meer training online zal worden gedaan, hoewel ze niet alle onderwerpen hiervoor even geschikt vinden.

Dit stelt USP Marketing Consultancy in het rapport Europese Mechanische Installatiemonitor dat zich rich op het onderzoeken van de trainingsbehoeften van W-installateurs. De European Mechanical Installation Monitor wordt uitgevoerd onder installateurs in zes landen.

Training gevolgd

Meer dan 90 procent van de W-installateurs in Europa heeft het afgelopen jaar een training gevolgd. Gemiddeld volgden installateurs tussen de vijf en negen opleidingen, waarbij nieuwe regelgeving en de installatie van specifieke producten de belangrijkste onderwerpen waren. Trainingen werden voornamelijk verzorgd door fabrikanten, maar ook door groothandels.

20 procent online
in Nederland

Training over installatie fysiek effectiever

In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen wordt ongeveer de helft van de trainingen in 2020 online gedaan en de andere helft face-to-face. In België en in Nederland liggen de verhoudingen anders, want hier wordt ongeveer 20 procent van de cursussen online gegeven. Het laagste percentage online trainingen was in Frankrijk, waar slechts 1 op de 20 cursussen online was. Niettemin geven de installateurs aan dat het aandeel van online trainingen is toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren, met name in Duitsland waar 92% van de installateurs meer online training heeft gedaan.

Geen voorkeur

Hoewel sommige W-installateurs meer online training verwachten, geven maar weinigen hier de voorkeur aan. Installateurs in Duitsland zijn het meest enthousiast (hoewel slechts één op de tien de voorkeur geeft aan online training) en het minst enthousiast zijn installateurs in het Verenigd Koninkrijk. Nederland zit hier tussenin. Een belangrijke verklaring is het opleidingsonderwerp: nieuwe regelgeving en trends (bijv. duurzaamheid) worden meer geschikt gevonden voor online training, terwijl training over installatie of probleemoplossing fysiek veel effectiever is.

"Europese installateurs geven de voorkeur aan face-to-face training boven online training. Daarom moeten fabrikanten en groothandels deze offline trainingen ook blijven aanbieden. Het kan hen helpen om sterkere relaties op te bouwen met de elektrische installateur dan alleen online training aan te bieden", luidt de slotconclusie.

Bron: USP-MC.nl

Een training waarbij je aanwezig kunt zijn, heeft de sterke voorkeur van de gemiddelde installateur.