Afbeelding

Airco's zijn niet aan te slepen

Airco

In de Verenigde Staten heeft bijna 90 procent van de huishoudens een airconditioning. Waait deze trend over naar Nederland nu de zomers heter en heter worden? Het heeft er alle schijn van, want airco's zijn niet aan te slepen.

Het wordt steeds vaker tropisch heet in Nederland en de airco wint terrein. In bijna één op de vijf huishoudens (19 procent) is er nu minstens één aanwezig, zo blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Met mobiele airco's probeert 56 procent van de aircobezitters het hoofd koel te houden terwijl de rest een vaste 'split-unit' aan de muur heeft hangen.

En daardoor was vorig jaar al duidelijk en wordt dit jaar nog helderder: airco's zijn niet aan te slepen. Of nog eerlijker: installateurs kunnen de grote vraag naar splitairco's voor in huis niet aan. Er zijn bij bedrijven wachtlijsten voor het plaatsen van de vaste airco tot het voorjaar van 2022. "De consument is verwend met vandaag bestellen, morgen in huis. Maar voor dit soort producten geldt dat echt niet", zegt Martin Hoekstra van ST/Warmte tegen NU.nl.

Weinig keuze

Een mobiele airco is minder duur en minder effectief, maar als je deze zomer het huis nog wil koelen, is er weinig keuze. Volgens Techniek Nederland zijn er lange wachtlijsten: wie nu een airco gaat bestellen, zal geduld moeten hebben. De meeste installateurs kunnen het werk nauwelijks aan.

'Imago energieslurper is afgeschud'

Drukker dan ooit

Martin Hoekstra van ST/Warmte vertelt bij Nu.nl. "Bij klanten die nu een aanvraag doen kan ik half september een airco plaatsen. We hebben vóór dit seizoen vijf nieuwe monteurs opgeleid. Die zitten het hele jaar al bomvol."

Doekle Terpstra van Techniek Nederland denkt overigens dat de grote vraag naar airco’s niet alleen een gevolg is van de zomers die steeds warmer worden. Hij wijst erop dat veel Nederlanders tijdens de coronacrisis minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitjes. "Dat geld krijgt een andere bestemming. In veel gevallen is dat de woning. Dat kan een airco zijn, maar ook verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp."

Drempel is lager

De drempel voor consumenten om een airco te laten installeren, is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Terpstra: "De airco heeft het imago van energieslurper afgeschud. Airconditioning maakt gebruik van dezelfde techniek als warmtepompen en wordt steeds energiezuiniger. En omdat de airco meestal overdag aan staat, wanneer de zon schijnt, is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Een airco maakt optimaal gebruik van de groene stroom die je met zonnepanelen opwekt."