Afbeelding

Kwaliteit leidend bij bouw mega onderkomen ASML

REFERENTIEPROJECT

De Nederlandse fabrikant van chipmachines ASML is hofleverancier van de grootste technologiebedrijven ter wereld en blijft maar groeien. Het bedrijf investeert daarom fors in nieuwe gebouwen op hun campus in Veldhoven. I4Installations verzorgt de klimaat- en sanitaire installaties van 5L en 6KLM. Gunther Beckman Lapré en Carlo Stolk geven een toelichting.

ASML investeert in nieuwe gebouwen in Veldhoven, de locatie van het hoofdkantoor. Er wordt onder meer een logistiek centrum van 60.000 m2 gebouwd met daarbovenop een splinternieuw kantorencomplex ter grootte van 34.000 m2.

I4installations

I4Installations verzorgt de totale installaties in dit megaproject. I4Installations is een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde combinatie tussen Unica en Engie. Gunther Beckman Lapre is namens I4installations projectmanager W en Carlo Stolk, eveneens in dienst van I4installations, is als chef monteur verantwoordelijk voor alle sanitaire installaties in het project dat voor wat betreft het installatiewerk in mei 2019 is gestart.
“Allereerst zijn de palen geboord en daarna zijn wij begonnen met de buizen voor de afvalwatering. Dat waren beste jongens, want het betreffen Geberit PE-buizen met een diameter van onder andere 315 mm”, aldus Carlo.
Omdat bij dit project geldt dat in alles het zekere voor het onzekere wordt genomen, zijn alle verbindingen gelast vertelt Carlo. “Het feitelijke werk is reeds in februari 2019 gestart met de engineering. Maar in mei 2019 is de feitelijke uitvoering gestart”, zegt hij.

De omvang

'Je moet bij de eerste meters beginnen om de laatste meters te kunnen afronden'

Voor Carlo is dit niet het grootste project ooit waar hij aan heeft meegewerkt. Dat is het Amphia Ziekenhuis in Breda. Maar het enorme complex staat wel in de top en daarmee is meteen een van de uitdagingen genoemd: de omvang en snelheid van bouwen. “Ik ben verantwoordelijk voor de afvoer, alle sanitaire installaties, de hemelwaterafvoer en de brandbestrijdingsinstallatie, dus zeg maar alle natte installaties. In een project van deze omvang gaat het vooral om een uitgekiende planning waar iedereen zich aan houdt”, legt Carlo uit, die zelf niet ondersteboven is van grote gebouwen, in tegenstelling tot enkele collega’s. Hen houdt hij heel simpel voor om het werk gewoon stukje bij stukje aan te pakken. “Je moet bij de eerste meters beginnen om de laatste meters te kunnen afronden.”

Prefab

Het meeste leidingwerk is ter plekke geïnstalleerd, maar bij de afwatering is wel gekozen voor prefab. “Dit gebouw is 243 meter lang en nagenoeg 136 meter breed. Om ervoor te zorgen dat de planning werd gehaald werd een geul gegraven waarin wij de buizen legden die we elders op het terrein hadden geprefabriceerd. De hijskraan legde de complete strangen er in één keer in. Dat waren lengtes van 35 meter. Dat was wel spectaculair werk.”

Coronajaar

Een van de twee jaren dat aan het project is gewerkt, was het coronajaar. Heeft dat het werk nog parten gespeeld? Carlo: “Er moest opeens veel geregeld worden om coronaproof te kunnen werken en bijvoorbeeld ook te lunchen. En voordat je het werk op gaat, wordt je temperatuur gemeten. Maar het valt allemaal best mee. Er zijn niet veel collega’s ziek geworden. Het heeft ons in elk geval geen parten gespeeld.” “Hoeveel mensen van ons hier elke dag liepen? Alles bij elkaar rond vijfhonderd, van wie ongeveer 30 man aan de sanitaire installaties werken.”

Milieueisen

I4Installations heeft naast de sanitaire- en waterinstallaties ook de koeling- en warmte-installaties aangelegd, waarbij rekening moest worden gehouden met de milieueisen die de opdrachtgever had neergelegd. ASML gaat voor de certificeringen BREEAM Excellent en WELL Gold Platinum voor vrijwel alle nieuwbouw. Dit heeft nergens problemen opgeleverd, vertelt Gunther. “In het gebouw is een lage temperatuurverwarming aangelegd, maar installatietechnisch gezien is dat voor I4installations geen grotere uitdaging dan een andere installatie.”

Kwaliteit

Bij het hele project geldt kwaliteit voor alles en mede om die reden is gekozen voor een grote range producten van Geberit. Voor de vuilwaterafvoer is Geberit PE gebruikt, op het dak zorgt het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem voor de afvoer van water (er zijn meer dan 100 trechters aangebracht), voor het brandslanghaspelnet is Geberit Mepla gebruikt en er zitten tevens heel veel meters Geberit Mapress in, alle toiletten en urinoirs zijn bevestigd op Geberit inbouwreservoirs en ook op alle keramiek staat het beeldmerk van Geberit. Jorn van Kampen, accountmanager van Geberit, vult aan dat bewust is gekozen voor Geberit. “De opdrachtgever wil perse dat de leverancier van de leidingen een systeemgarantie afgeeft. Voor ons is dat geen probleem en dat is een van de redenen waarom er zoveel Geberit in zit, want niet alle leveranciers kunnen zo’n garantie afgeven.”

Bijzondere aspecten

Gunther vindt de wijze waarop gekozen is voor kwaliteit en de borging daarvan een van de bijzondere aspecten aan het gebouw. De opdrachtgever vertrouwt erop dat bij alles is gekozen voor kwaliteit. Maar daar blijft het niet bij. Van alle producten in het gebouw is vastgelegd wat het is, waar het is ingekocht, welke technische aspecten het heeft en noem maar op. Dat maakt het werk niet ingewikkelder, maar wel veel omslachtiger dan normaal. Er zijn ook collega’s die daar niet tegen konden, maar voor ons is het gewoon een kwestie van gewenning en we hebben er veel van geleerd.”

Afbeelding
Afbeelding