John van der Kort.
John van der Kort.

DE PRODUCTTEST

'Touch-free Geberit Sigma80 bedieningsplaat belangrijk vanwege hygiëne'

John van der Kort van VDK Installatietechniek in Alkmaar heeft recent voor de eerste keer een touch-free Geberit Sigma80 bedieningsplaat geïnstalleerd. Hij is er erg over te spreken, met name over het installatiegemak.

John van der Kort was wel op de hoogte dat Geberit de touch-free Sigma80 bedieningsplaat in het segment heeft, maar geïnstalleerd had hij er nog niet eerder één. Tot voor kort. Hij moest de bedieningsplaat monteren in een bestaande toiletruimte, zonder stroomvoorziening. “De toiletruimte zit gelukkig naast de trapkast waar wel stroom aanwezig is. In de trapkast kon ik eenvoudig een stroompunt maken en deze naar het Duofix inbouwreservoir toebrengen. De installatiewerkzaamheden hebben alles bij elkaar ongeveer en uur in beslag genomen, dus dat is goed te doen. En dan hebben we het over een bestaande situatie. In een nieuwbouwsituatie of bij een volledige toiletrenovatie denk ik dat ik binnen een half uur klaar ben met de installatie. De installatie kan bijna net zo snel als een eenvoudige Sigma01 bedieningsplaat, als de stroom maar vast voorbereid is.”

Stroomvoorziening

Voor hem staat vast dat de stroomvoorziening het belangrijkste onderdeel is. “Het stroompunt is het belangrijkste punt waar aan gedacht moet worden. Ook dien je er rekening mee te houden dat er niet gebruik gemaakt kan worden van een DuoFresh module en/of toiletstickhouder in combinatie met de Sigma80 bedieningsplaat.”

Grootste pluspunten

Van der Kort hoeft niet lang na te denken over het antwoord op de vraag wat volgens hem de grootste pluspunten zijn van de touch-free bedieningsplaat? “Het grootste pluspunt is de hygiëne aangezien we in coronatijd leven. Minpunten? Die heb ik niet kunnen ontdekken.”

Aanbevelen?

Desondanks dubt hij over de vraag of hij de Geberit Sigma80 zou aanbevelen aan klanten. “Daar ben ik nog niet over uit. Ik vind het product namelijk wat prijzig in de markt staan waardoor mijn klanten hier niet zo snel voor zullen kiezen ben ik bang, ondanks de voordelen en mooie looks.”
“Ik denk dat dit wel een succesvol product kan zijn bij mensen die het iets breder hebben en die houden van luxe producten. Een normaal doorsnee huishouden kiest, denk ik, voor iets voordeliger.
“En ik zie wél veel potentie in kantoorruimtes en openbare ruimtes, juist vanwege de hygiëne. In sanitaire ruimtes waar veel mensen komen, is de kans dat er iemand tussen zit die een ziekte onder de leden heeft, nu eenmaal groot en door zo min mogelijk aan te raken voorkom je dat.”

Robuust

Tot slot omschrijft Van der Kort de kwaliteit van de bedieningsplaat als robuust. “De glasplaat geeft het product een luxe uitstraling en de bedieningsplaat is hierdoor ook goed schoon te maken.”