Afbeelding

Geberit afvoertoren is weer helemaal bij de tijd

AFVOERTOREN

In de installatiebranche is het een icoon: de afvoertoren bij Geberit. Omdat er momenteel vanwege corona geen trainingen en cursussen kunnen worden verzorgd, waren de afgelopen maanden het uitgelezen moment om de afvoertoren te renoveren. Nu is deze weer helemaal gereed om cursisten te demonstreren hoe je een goede afvoer moet installeren en wat het voor gevolgen kan hebben als je dit niet volgens de geldende voorschriften doet. Trainingsmanager Andy van Oijen vertelt wat iedereen kan verwachten.

Niet te missen en overdonderend. Wie het hoofdkantoor annex uitgebreide informatiecentrum van Geberit in Nieuwegein binnenstapt, wordt zonder uitzondering overweldigd door de enorme toren met toiletten, wastafels, baden, reservoirs en doorzichtige leidingsystemen. “Het is wat je noemt een eyecatcher”, zegt trainingsmanager Andy van Oijen met gevoel voor understatement.

De afsluiting

Tijdens de relevante trainingen en geplande ontvangsten vormt de afvoertoren een welkome aanvulling op de behandelde theorie over riooltechniek. Hier kunnen de deelnemers met eigen ogen zien waarom een goed gedimensioneerde afvoer en een juiste wijze van montage noodzakelijk zijn. En vooral ook hoe een niet correct aangesloten afvoer niet werkt. De afvoertoren van Geberit maakt namelijk zeer inzichtelijk hoe het vuilwaterafvoersysteem in ons land in elkaar steekt, compleet met de luchtstroming met afvoer- en ontspanningsleidingen.
Je ziet hier in één oogopslag bijvoorbeeld wat de gevolgen kunnen zijn van over- en onderdruk in de standleiding en hoe een hydraulische afsluiting problemen kan veroorzaken bij het in stand houden van het waterniveau in het sifon. “De afvoertoren maakt vooral helder waarom we in Nederland normen hebben ten aanzien van de waterafvoer en wat er gebeurt als je je niet aan die voorschriften houdt”, zegt Van Oijen. Lachend: “Het is grappig dat vrijwel iedere keer als hier een groep installateurs is, er altijd wel een paar bij zijn die direct zien dat iets niet goed is aangesloten. Dat hebben we expres gedaan, leggen we dan uit en dat levert altijd discussies op. Zowel met de cursusleider als onderling.” Het is inzichtelijk onderwijs in optima forma.

De sleet zat erin

'Dit heeft veel creativiteit gevergd'

De afvoertoren, die dateert van het begin van de jaren negentig, functioneerde nog prima, maar eigenlijk zat ook de sleet erop. Bovendien heeft Geberit in de loop der jaren de nodige modificaties toegevoegd, bijvoorbeeld de Geberit SuperTube. En indachtig het uitgangspunt van Winston Churchill om een crisis nooit te verspillen, is de coronapandemie een prima mogelijkheid om dit te doen. Immers, al maandenlang liggen alle cursussen van Geberit stil. Binnenkort zal daarom een start worden gemaakt met het geven van online digitale trainingen.

Elke vijf jaar

Van Oijen: “Toen de toren is gebouwd, was het uitgangspunt om deze elke vijf jaar te vernieuwen. Maar daar was eigenlijk nooit tijd voor gezien het grote aantal trainingen. Doordat de buizen gemaakt zijn van speciaal doorzichtig materiaal verouderd het materiaal onder invloed van het zonlicht vrij snel. Toen wij gingen demonteren, vielen complete delen echt uit elkaar. Dus de conclusie dat de afvoertoren in feite op was, klopt wel.”

Fouten zitten er nog in

Het ontwerp van de afvoertoren is in grote lijnen ongewijzigd. “Er is weinig veranderd in deze wereld: er worden nog steeds dezelfde fouten gemaakt. Maar we hebben nu wel alle toiletaansluitingen en diverse afvoerleidingen en standleidingen van 90 mm gemaakt, zoals dat volgens de huidige normen hoort. En we hebben er nu bijvoorbeeld ook de Geberit SuperTube compleet in gebouwd. Die bestond tot enkele jaren terug niet eens, maar we kunnen nu mooi aan iedereen laten zien hoe deze werkt.”

Keramiek

Ook is alle keramiek aangepast. Logisch, want op 1 april vorig jaar werd alle keramiek van voorheen Sphinx voorzien van een Geberit logo. En er zit nu ook de nieuwste douchewc in, het paradepaardje van Geberit. Van Oijen: “De opzet van de afvoertoren is dus niet veranderd, maar we kunnen er nu wel weer andere verhalen bij vertellen.”

Tijd gekost

De renovatie heeft wel de nodige tijd in beslag genomen, want er waren wel wat uitdagingen, vertelt Van Oijen. Er is in november gestart en er is met twee man elke week drie tot vier dagen aan gesleuteld. “Normaal PE las je heel eenvoudig aan elkaar. Maar doordat we gebruik hebben gemaakt van een ander (doorzichtig) materiaal moesten we met uiterste precisie te werk gaan tijdens het spiegellassen. De benodigde (doorzichtige) buizen en hulpstukken worden speciaal in de fabriek geproduceerd. Tevens zijn niet alle gewenste hulpstukken op voorraad of worden niet in doorzichtige uitvoering geleverd in verband met de lastige productiemethode, dus hebben we sommige koppelstukken zelf moeten vervaardigen. Dat heeft het nodige van onze creativiteit gevergd, maar het was bijzonder leuk werk.”
Het resultaat staat weer als een huis en Van Oijen kan niet wachten totdat de cursussen weer gaan beginnen. “Want we hebben de komende jaren aan al die cursisten weer heel wat te vertellen bij de afvoertoren”, aldus Van Oijen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding