Percy van Dongen bij de AquaClean douchewc's van Geberit.
Percy van Dongen bij de AquaClean douchewc's van Geberit.

Het Woonlab: uniek adviescentrum voor kopers

WOONADVIES

Het Woonlab in Barendrecht begeleidt kopers bij de aankoop van alles wat nagelvast zit aan een nieuwbouwwoning. Diverse A-merken presenteren hier hun producten, waaronder Geberit. Directeur Gradus van Leeuwen en sanitairspecialist Percy van Dongen lichten het concept toe.

Sanitair, badkamers, keukens, vloeren, deuren, tegels, haarden, radiatoren, elektra, kasten en zonneschermen. Dit is zo ongeveer de range die je aantreft in de gelikte showroom van Het Woonlab in Barendrecht dat samen met Bruynzeel Keukens onder één dak zit.
Wie hier onwetend binnenstapt, denkt te maken te hebben met een gewone showroom. Maar dat is het niet. Het Woonlab is een bijzonder concept. Je kunt hier namelijk niet gewoon binnenstappen en rondneuzen. Dat is voorbehouden aan kopers van nieuwbouwwoningen waarvan een projectontwikkelaar of aannemer in zee is gegaan met Het Woonlab. En je wordt hier niet ontvangen door verkopers, maar wooncoaches begeleiden je. Hier wordt niets verkocht, maar alleen geadviseerd.

Advisering eindgebruiker

Het concept is bedacht door Gradus van Leeuwen, directeur van Havestate Sales & Support waarvan Het Woonlab een van de onderdelen is. Van Leeuwen, die een prima trackrecord heeft in de bouwsector, bleek het beste te gedijen bij advisering aan de eindgebruiker, de koper dus. “Ik heb het daarbij altijd raar gevonden hoe het bij een nieuwbouwwoning gaat. Koop je bijvoorbeeld een auto, dan pak je alles even vast, voelt hoe een stoel zit en ga zo maar door. Maar koop je een nieuwe woning, de grootste uitgave die iemand in zijn leven doet, dan moet je het doen met een brochure waar je als leek van de helft vaak niets begrijpt. Ik bedacht dat er eigenlijk een centrum moest zijn waar je, voordat je de handtekening onder de koopakte zet, precies kunt zien welke optiemogelijkheden er zijn en hoeveel dat gaat kosten zodat je weet wat je uiteindelijke budget moet gaan worden.”

Gepresenteerd

Optimale begeleiding kopers nieuwbouwhuis

In 2006 bedacht hij het concept en heeft dit in de loop der jaren bij een aantal bekende partijen gepresenteerd. Gezien de financiële crisis was er nagenoeg geen animo om dit op te zetten, tot het moment kwam om dit geheel zelfstandig te gaan realiseren.

Meedoen

Van Leeuwen vroeg vervolgens in zijn relatiekring accountmanagers van een beperkt aantal topmerken of ze wilden meedoen met de inrichting van de showroom. Het resultaat is in feite een optelsom van kleinere showrooms of etalages van de merken die in Het Woonlab zijn vertegenwoordigd. Wat het is, dat legt hij uit. “Het Woonlab is een informatiecentrum voor kopers van een woning in nieuwbouwprojecten, met dien verstande dat wij niets inkopen en ook niets verkopen of leveren en dus volledig onafhankelijk zijn. Vanaf de eerste dag dat iemand interesse toont in een woning in een project waarvan de projectontwikkelaar of aannemer met ons in zee gaat, nemen we de koper bij de hand. De kopers komen hier op adviesgesprek en wij laten zien welke mogelijkheden er zijn. En dat gaat verder dan alleen wat je hier ziet. We helpen de bewoner (koper) bijvoorbeeld ook als hij een deur naar een andere kant wil laten draaien.”

Opdrachtgevers adviseren

“Het aardige is ook dat in de praktijk niet alleen de kopers worden geadviseerd, maar dat wij onze opdrachtgever ook kunnen adviseren We merken dat er soms te weinig kennis is op productniveau. Dit begrijpen wij als geen ander aangezien er jaarlijks vele nieuwe producten op de markt komen. Door de vele sanitairopstellingen in Het Woonlab kunnen onze opdrachtgevers dus feitelijk zien wat zij bijvoorbeeld in de basis hebben opgenomen. In sommige gevallen mogen we dit aanpassen zodat het product bij de te verkopen woning past, wat tevens een voordeel is voor de kopers omdat zij ‘hun’ basisproducten dus live kunnen zien.”

Verdienmodel

Maar voorop staat dat de kopers optimaal worden geadviseerd door de wooncoaches van Het Woonlab. “Ons verdienmodel is dat we een bepaalde marge krijgen van de bruto adviesprijs, verder niets. Geeft de koper aan dat zij niets willen wijzigen of aanpassen, dan is dat ons om het even. Maar meestal gebeurt het tegenovergestelde. Kopers hebben iets voor ogen op basis van de koopbrochure, maar hier zien ze dat er veel meer mogelijk is en dat leidt tot meer verkoop en tevreden klanten. Op onze beurt houden wij bij waar veel vraag naar is en wat minder gekozen wordt. Onze partners van Het Woonlab kunnen dan daarop hun assortiment aanpassen. Zo vindt de klant altijd bij ons de laatste trends en mogelijkheden. Om die reden kijk ik bijvoorbeeld ook regelmatig naar de woonprogramma’s op tv, want je kunt er vergif op innemen dat iets wat daar wordt getoond, morgen wordt gevraagd. Wij weten wat de vraag is onder kopers.”

Gesprek

Een gesprek met een wooncoach gaat altijd op dezelfde wijze. Van Leeuwen: "Er is een persoonlijk gesprek, de kopers krijgen te zien welke mogelijkheden er zijn en maken hun keuzes. Hierna wordt de lijst samengesteld met wensen op basis waarvan de klant ziet hoeveel het gaat kosten. Het Woonlab zorgt er ten slotte voor dat de bestelling wordt afgerond en, niet onbelangrijk, dat alles is geïnstalleerd op het moment dat de woning wordt opgeleverd.”

Bestellijsten

Vanuit het programma Simar levert Het Woonlab bijvoorbeeld de offertes aan. Als een project is afgerond, kunnen zij onder andere de installateur voorzien van bestellijsten. Dus de juiste informatie wordt verstuurd aan de installateur zodat hij met een gerust hart zijn onderdelen bij eigen gekozen groothandel(s) kan bestellen. Er is dus geen gedwongen winkelnering.

A-merken

Een leverancier van het eerste uur is Geberit, die naar volle tevredenheid een zeer ruim aanbod tentoonstelt binnen Het Woonlab concept. Er staan bijvoorbeeld diverse douchewc’s, alle badkamermeubels in diverse kleuren en meerdere series keramiek en ook is er een overzicht van de bedieningsplaten van de toiletten van Geberit. Percy van Dongen is de badkamerspecialist van Het Woonlab en hij merkt onder meer op dat er steeds meer vraag is naar de douchewc’s.
“Ik laat deze altijd even zien. De ene klant heeft ervan gehoord en is meteen enthousiast, de ander vindt het helemaal niks of wil er even mee wachten. In dat laatste geval adviseren wij dan wel om alvast een wandcontactdoos in de badkamer aan te leggen zodat de douchewc achteraf gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Voor kopers die het even willen proberen hebben we op ons gastentoilet een werkende douchewc van Geberit, dus ook dat is goed geregeld”, vertelt Van Dongen. “Wij adviseren en begeleiden kopers tijdens de duur van een bepaald project. Is dat gepasseerd, dan moet de koper op een andere manier aan zijn wensen invulling geven. Maar wij melden dat dan wel even aan de leverancier of installateur.”

Geen trends

"Wat andere trends zijn? Er is veel vraag naar Geberit DuoFresh, maar dat zie ik niet als trend maar als de nieuwe basis. Momenteel zijn zandkleurige badkamers erg in trek, maar ook dat is niets nieuws. Er zijn eigenlijk geen trends meer en ook geen grenzen, er is heel veel mogelijk. En wij zien dat de koper graag wordt ontzorgd en goed wordt geadviseerd. Alles moet in één keer gereed zijn, dus geen gedoe meer achteraf. Casco afname neemt zichtbaar af en dat heeft te maken met gemak en door onze manier van advisering, maar ook met het gegeven dat achteraf iets installeren altijd meer geld en tijd kost, laat staan de beperkte garanties. En dat schrikt de koper toch af.”

De wand met bedieningspanelen van Geberit in Het Woonlab.
Afbeelding