Afbeelding
Hans Peijs

Verplichte AOV voor
zzp'ers is ver weg

AOV

In de installatiebranche werken duizenden zzp’ers en al jarenlang wordt er gesteggeld over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor deze snel groeiende beroepsgroep. Maar die gaat er voorlopig niet komen. Demissionair minister Koolmees heeft wederom in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat de invoering van een verplichte AOV voor zzp’ers stuit op grote problemen in de uitvoering. Binnen afzienbare tijd is volgens hem een verplichte AOV geen haalbare kaart. Overigens wil een grote meerderheid van de zzp'ers in Nederland helemaal geen verplichte AOV.

Een verplichte AOV is een heet hangijzer en bijvoorbeeld Stichting ZZP Nederland, zeg maar de Techniek Nederland van zzp’ers, is tegen de komst van een verplichte AOV. Net als de achterban voelt Stichting ZZP Nederland meer voor de eerder ingebrachte oplossing van een basisvoorziening voor alle werkenden. Dat idee wordt inmiddels via Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ook breed gedragen naar buiten gebracht.

Basisvoorziening

VZN, de op initiatief van ZZP Nederland opgerichte koepelvereniging voor zelfstandigenorganisaties, pleit ervoor om niet verder te praten over een verplichte AOV voor zzp’ers. "Alleen een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden kan op draagvlak rekenen", stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven. De uitvoering van een basisvoorziening voor alle werkenden zal gemakkelijker uitvoerbaar zijn. Daarom pleit VZN om, ditmaal met een onafhankelijke vertegenwoordiging van zelfstandigen, verder te praten over een basisvoorziening voor alle werkenden, in plaats van over een verplichte AOV.

Geschiedenis

In juni 2019 is een pensioenakkoord gesloten tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet, waarin ook afspraken staan over zelfstandige ondernemers. Er is in dit akkoord namelijk ook een AOV-verplichting voor zzp'ers opgenomen. Uit achterbanonderzoek van ZZP Nederland is gebleken dat van de ruim 4100 respondenten ruim 81% tegen een verplichte AOV is, maar bijna 89% wel voor een basisvoorziening arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden.