Afbeelding
Hans Peijs

Nederland massaal aan de zonne-energie en dat blijft zo

ZONNE-ENERGIE

Iedere installateur die nog niet meeprofiteert van de geweldige kansen in de markt mist de boot of heeft het niet nodig. In elk geval haalt Nederland steeds meer energie uit de gratis zon. Netbeheerder Enexis meldt dat in 2020 een recordaantal van 120.862 kleinverbruikers zonnepanelen in gebruik hebben genomen, tezamen goed voor 566,8 megawattpiek. Andere organisaties hebben opvallend genoeg andere cijfers, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: Nederland stapt steeds massaler over op zonne-energie.

De cijfers die Enexis bekendmaakte, waren geen verrassing, in die zin dat er al eerder positieve signalen naar buiten werden gebracht. Afgelopen november werd al een belangrijke mijlpaal bereikt toen de 500.000e klant geregistreerd werd die elektriciteit teruglevert met zonnepanelen en/of windmolens. En al die zonnepanelen zijn geïnstalleerd door installateurs, in elk geval verreweg de meeste. Vooral in Noord-Brabant gaat het snel, maar dat is niet zo vreemd aangezien in deze provincie de meeste mensen wonen. In de zuidelijke provincie namen 54.366 kleinverbruikers een pv-systeem in gebruik; samen goed voor 252,7 megawattpiek. Daarmee is Brabant goed voor 45 procent van het nieuw geplaatste pv-vermogen bij kleinverbruikers.
Runner-up Limburg is goed voor 23.478 nieuwe pv-installaties met een totaalvermogen van 111,5 megawattpiek; oftewel 20 procent van het nieuw geplaatste kleinverbruikersvermogen aan zonnepanelen in het werkgebied van Enexis.

Klinkende getallen

Deze cijfers worden onderstreept door cijfers die ook het CBS naar buiten bracht. Andere cijfers, maar ook klinkende groeigetallen. De productie van stroom uit zonnepanelen is in 2020 met meer dan de helft toegenomen: van 5,3 miljard kWh in 2019 naar 8,1 miljard kWh vorig jaar.

De stijging houdt direct verband met de forse toename van de opgestelde capaciteit. Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2020 met ruim 3.000 megawatt gegroeid en werd eind vorig jaar geraamd op iets meer dan 10.000 megawatt, zo laat het CBS weten.

Ook de toekomst ziet er zonnig uit

2,8 gigawattpiek

Er is ook een koepelorganisatie van zonneleveranciers in Europa, SolarPower Europe, en ook die kwam recent met prima getallen naar buiten. Volgens SolarPower Europe is het vermogen in 2020 met 2,8 gigawattpiek gegroeid. In de tweede editie van de EU Market Outlook For Solar Power 2020-2024 spreekt SolarPower Europe voor het voorgaande kalenderjaar nog van een nieuw geïnstalleerd vermogen van 2,3 gigawattpiek. Daar is het CBS dus overheen gegaan.
Volgens SolarPower Europe zit Nederland hiermee in de kopgroep in Europa, gerangschikt op basis van de grootste afzetmarkt. Sterker, Nederland staat op plek 2 en moet alleen Duitsland voor zich dulden.

Toekomst

Mooi, al die ronkende cijfers. En mooi, ook het verleden. Maar houdt dit op of wenden ook in de toekomst steeds meer Nederlanders zich tot warmte en kookgenot uit zonnepanelen? Volgens SolarPower Europe ziet die toekomst er zonnig uit. De organisatie heeft drie scenario's opgesteld, waarvan het middelste scenario het meest waarschijnlijk is. Dat gaat ervan uit dat tussen dit jaar en 2025 15 gigawattpiek zonnepanelen in Nederland wordt geïnstalleerd. Dat zou betekenen dat over vier jaar Nederland goed is voor 24,2 gigawattpiek.