Afbeelding

Meer dan 50 personen verdrinken er jaarlijks in hun auto

ONGEVALLEN

Elk jaar overlijden gemiddeld meer dan 50 personen nadat ze met hun voertuig te water zijn geraakt. Meer dan twee derde overlijdt door verdrinking.

De slachtoffers zijn voornamelijk inzittenden van personenauto’s, maar ook onder fietsers en scootmobielrijders vallen veel slachtoffers, zo laat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) weten. Daarnaast zijn het vooral mannen en mensen in de leeftijdsgroep van 18-24 jaar. Ondanks het hoge aantal slachtoffers is er niet veel bekend over de mogelijke oorzaken van ongevallen met voertuigen te water in Nederland. Studies uit het buitenland laten zien dat er vaak sprake was van alcohol- en drugsgebruik en/of een hoge snelheid.

Voorkomen

Er zijn twee mogelijkheden om dodelijke slachtoffers bij voertuigen te water te voorkomen. De eerste is voorkomen dat voertuigen überhaupt te water raken; bijvoorbeeld door open water af te schermen. De tweede is dat de inzittenden het voertuig zo snel mogelijk moeten verlaten wanneer het te water raakt. Educatie en voorlichting kunnen kennis over ontsnappingsstrategieën vergroten. Het is echter onzeker of mensen tijdens een stressvolle situatie het geleerde in praktijk brengen en niet terugvallen op instinctief handelen.