Gijs, Gertjan en Erik Linthorst (vlnr) leiden Linthorst Techniek volgens de beleidslijnen die hun vader Henk als oprichter van het bedrijf heeft uitgezet.
Gijs, Gertjan en Erik Linthorst (vlnr) leiden Linthorst Techniek volgens de beleidslijnen die hun vader Henk als oprichter van het bedrijf heeft uitgezet. Photographer: Marco van Ammers

Bij Linthorst Techniek zit innovatie in het DNA

TOPFITTER

Veel installatiebedrijven beroemen zich erop dat ze innoverend zijn. Vraag je dan welke bewezen innovaties er zijn, dan blijkt het vaak tegen te vallen. Voor totaalinstallateur Linthorst Techniek in Apeldoorn geldt het tegendeel. Hier zit innovatie aantoonbaar in de genen. Algemeen directeur Erik Linthorst vertelt geestdriftig over innovatie, maar ook over andere unieke usp’s plus een opvallende visie over energielevering waarmee het bedrijf zich in de markt zet.

Dat innovatie in het DNA van Linthorst zit, bewijst het bedrijf al vanaf de oprichting in 1978. Duurzaamheid en innovatie waren het speerpunt voor oprichter Henk Linthorst. Nederland zat in die tijd midden in de oliecrisis en energie was duur. Hierdoor hadden particulieren die niet aangesloten werden op het gasnetwerk interesse om te verduurzamen om zodoende geld te besparen. Henk installeerde destijds al warmtepompinstallaties die door bronsystemen in de aarde gevoed werden en het kantoor aan toen nog de Koningstraat werd voorzien van een warmtepompinstallatie, zonnecollectoren en een windmolen op het dak. Goed voorbeeld doet volgen, want dit beleid volgt het bedrijf met inmiddels rond driehonderd medewerkers nog steeds.

Oostgrens

Anno 2021 is Linthorst Techniek een solide totaalinstallateur (W en E) dat wordt geleid door Henks zonen Gijs, Erik en Gertjan. Het werkgebied is nagenoeg heel Nederland met regelmatig een uitstapje over de oostgrens (in Kleef heeft Linthorst zelfs een aparte BV). Ongeveer twee derde van de omzet komt voort uit werktuigbouw en een derde uit elektrotechniek.

Gunnen op waarde

Linthorst Techniek wil verschil maken

Uit het portfolio blijkt dat er een groot aantal relaties is waar Linthorst al jaren voor werkt. Erik Linthorst is er trots op. “Wat ons onder andere onderscheidt in de markt is dat wij voor een grote groep vaste relaties werken op basis van wat wordt genoemd ‘gunnen op waarde'. Zij kiezen voor ons omdat we samen met hen kijken naar en werken aan door onszelf ontwikkelde concepten waarvan zij de vruchten plukken. Wij kijken daarvoor continu hoe dingen anders kunnen.”

Over de werkwijze zegt hij: “Over het algemeen zitten we bij bepaalde projecten vanaf het begin in het bouwteam en dan luisteren wij naar de wensen. Aan de hand daarvan ontwikkelen wij een concept dat het beste is voor de klant. De markt vraagt immers steeds meer om samen te werken en hiermee samen waarde te creëren. En onze relaties vertrouwen ons, waardoor wij nieuwe en verbeterde technieken snel naar de markt kunnen brengen."

Kitchen Air Technology

De afdeling Research en Development heet bij Linthorst Team Techniek voor de Toekomst en focust zich op het ontwikkelen van producten en diensten waarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd in de energietransitie. Een voorbeeld is het Kitchen Air Technology (KAT) systeem: een innovatieve installatie waarmee warme lucht uit grootkeukens wordt gereinigd en hergebruikt. “Ongeveer 80 procent van de veelal vettige dampen wordt hergebruikt en dat is uniek. We hebben hiervoor samengewerkt met de Universiteit van Twente, maar het systeem is door ons bedacht en ontwikkeld”, zegt Linthorst.

Hoogtemperatuurwarmtepomp

De hoogtemperatuurwarmtepomp is een andere innovatie en is een ander verhaal (zie ook het bericht op de voorpagina). Een veel groter verhaal vooral, dat een oplossing is bij de wens om Nederland van het aardgas af te helpen. Na veel kennis te hebben opgedaan met nul-op-de-metertrajecten en energie-expedities focust Linthorst Techniek zich vol op de ontwikkeling van hoogtemperatuurwarmtepomptechniek. Hiermee is Linthorst met de meest veelbelovende innovatie winnaar geworden van Topsector Energie en van 2015 tot 2017 en dit wordt ondersteund met een subsidie. In 2017 is hiermee de eerste wijk in Leiden in Nederland van het gas gehaald. Sinds 2017 tot nu is het team verder gegaan met de innovatie en productontwikkeling. Op dit systeem zijn sinds enkele weken geleden diverse patenten vastgelegd.

Het verschil maken

Erik Linthorst: “Met deze warmtepomp kunnen we in de energietransitie het verschil maken, want hiermee kunnen we installaties van het gas afhalen zonder in de woningen zelf iets aan te passen. In Leiden draait het nu drie jaar heel succesvol met lage tarieven en nul storingen. Of dit de heilige graal is voor heel Nederland? Laat ik het zo zeggen: dit is de oplossing voor heel veel vraagstukken op het gebied van de energietransitie.”

Energieleverancier

In het verlengde hiervan is er het gegeven dat Linthorst inmiddels officieel energieleverancier is. Linthorst: “Techniek is complex en klanten willen ontzorgd worden, waar we met ‘warmte as a service’ invulling aan kunnen geven.. Hiervoor hebben we inmiddels het eigen energielabel Wij maken energie ontwikkeld en de benodigde vergunning bij de Autoriteit Consument & Markt verkregen. Wij zijn klaar om grote wooncomplexen of wijken van het gas te halen. De techniek is er klaar voor.”

BIM

Gezien deze achtergrond is het een open deur dat Linthorst Techniek jaren geleden alweer Bouw Informatie Modelleren (BIM) heeft omarmd. Zonder BIM gaat het gewoon niet meer in Apeldoorn-Noord. “Vrijwel alles gebeurt bij ons in BIM en we hebben ook al enige tijd een BIM-manager in dienst. BIM is, laat dat duidelijk zijn, namelijk een ideale manier van werken, vooral omdat je alle eventuele problemen voor bent. Je gaat pas beginnen met het maken van installaties op de bouwlocatie als het ontwerp van alle bouwpartners volledig in detail in BIM staat. Onze monteurs op de bouw beschikken ook over een iPad waarin ze het ontwerp in 3D kunnen zien. Dit helpt de efficiency op de bouw.”

Helpen

Linthorst Techniek houdt de kennis over BIM overigens niet voor zichzelf, maar deelt deze graag. “Wij hebben op dit gebied inmiddels zo veel kennis dat we partners die hier niet of minder bedreven in zijn helpen. En we staan ook leveranciers met raad en daad bij om het systeem te verrijken, waaronder Geberit. Samen met Geberit werken we nu binnen BIM aan een beugeltoepassing, zodat de monteur niet overal een kruisje hoeft te zetten waar de beugels komen.”

Kennis gedreven

Helder is dat Linthorst een kennisgedreven installatiebedrijf is en dat vraagt een bepaald soort medewerkers. Momenteel werken er rond driehonderd medewerkers en besteedt Linthorst veel aan het verder opleiden van zijn medewerkers. Op kantoor is de instroom sinds enkele jaren met name van hbo/wo-niveau omdat het werkveld steeds complexer wordt. Linthorst verkeert hierbij in de positie dat het relatief makkelijk goede mensen vindt. Maar dat gaat niet zomaar. Erik Linthorst zelf zit in het bestuur van Installatiewerk, het bedrijf is altijd present bij open dagen op scholen en nieuw talent krijgt alle kans om zich te ontplooien. “Wij bouwen onze organisatie rondom de talenten en ambities van onze medewerkers en hebben inmiddels een positie dat mensen hier graag willen werken, maar dat gaat niet vanzelf. We bieden bijvoorbeeld veel jonge mensen een snuffelstage aan, waarbij ze kunnen kennismaken met het bedrijf. En dan bedoel ik echt kennismaken. Een stagiair gaat dan een dag met de installateur op pad zodat zij of hij kan zien wat werken bij Linthorst inhoudt.”