De installatie is gebouwd.
De installatie is gebouwd.

Gistend rioolslib basis voor groengasinstallatie

REFERENTIEPROJECT


BOGE KOMPRESSOREN werkt mee aan de bouw van een groengasinstallatie die Waternet momenteel bouwt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Projectleider Stefan Dessens van BOGE legt uit waarom dit een bijzonder project is.

BOGE KOMPRESSOREN werkt mee aan de bouw van een groengasinstallatie die Waternet momenteel bouwt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Projectleider Stefan Dessens van BOGE legt uit waarom dit een bijzonder project is.

Waternet bouwt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een groengasinstallatie op het terrein van de Rioolwaterzuivering in het westelijk havengebied (RWZI-west). Hier wordt elke dag 160 miljoen liter water gezuiverd. Na het zuiveren van dit rioolwater blijft er slib over. Er zijn verschillende manier om dit slib te behandelen, een van de meest rendabele varianten is het vergisten van het afvalwaterslib. Bij dit proces komt biogas vrij dat opgewaardeerd kan worden met behulp van een groengasinstallatie. Van dit slib wordt nu al 13 miljoen kuub biogas per jaar gemaakt. Groengas is te gebruiken als brandstof voor (vracht)auto's, maar is ook geschikt om aan het aardgasnet te leveren. Zo ontstaat minder vraag naar fossiel aardgas. Dit draagt bij aan de transitie(van fossiele brandstoffen) naar meer milieuvriendelijk en groene energiebronnen.

Schoon alternatief

Dit schone gas kan geleverd worden aan duizenden woningen in Amsterdam en omgeving waarmee huishoudens straks koken en hun woning verwarmen. In oudere woningen is het vaak lastig om de transitie te maken naar volledig elektrisch, het opgewaardeerde biogas biedt uitkomst en is een schoon alternatief. Bijvoorbeeld in oude wijken in Amsterdam, waar het minder makkelijk is om van het gas af te komen.

'Het is net lego, maar dan veel groter'

DMT

Waternet werkt hiervoor samen met DMT Environmental Technology, OrangeGas en Lindegas. DMT heeft de technologie geleverd voor het opwaarderen van het biogas en heeft de installatie ontworpen. Op dit moment wordt druk gewerkt aan de bouw van de installatie die ze ook gaan onderhouden. De Nederlandse tak van het al 110 jaar oude Duitse bedrijf BOGE KOMPRESSOREN, gevestigd in Uitgeest, werd geselecteerd voor het leveren van de stikstof en perslucht compressoren.
BOGE is fabrikant van industriële compressoren en persluchtsystemen. Tot de producten van BOGE behoren schroefcompressoren en zuigercompressoren in oliegesmeerde en olievrije uitvoering, scroll- en turbocompressoren, persluchttoebehoren van de categorie persluchtbehandeling, besturingen en warmteterugwinning, alsook individueel ontwikkelde speciale oplossingen. “Alle bedrijven en organisaties die perslucht en/of stikstof nodig hebben, zijn in principe onze klanten”, vat Stefan Dessens puntig het portfolio samen.

Medio vorig jaar

BOGE kreeg medio vorig jaar de opdracht van DMT Environmental Technology om de stikstof- en perslucht-installatie te ontwerpen en te bouwen. “Op basis van onder andere de gewenste capaciteit en druk maar ook de kwaliteit van de gassen, zijn wij aan het rekenen gegaan om een goede installatie te ontwikkelen. Dat heeft zich vertaald in een installatie met compressoren, adsorptiedrogers, stikstofgeneratoren en een uitgebreid filtersysteem om tot de gewenste klasse te komen.”

Ruime ervaring

Voor BOGE was de opdracht niet ingewikkeld in die zin dat ze hier precies weten wat voor ‘perslucht ze in de kuip hebben’ en ruime ervaring hebben met dit soort klussen. Het bijzondere is dat het complete systeem Turn-Key in Uitgeest is gebouwd en is vervoerd naar Amsterdam-West. Dessens: “De complete biogasinstallatie wordt met losse units die elders zijn gebouwd ter plekke in elkaar gezet. Het is net Lego, maar dan met technische installaties en veel groter. Wij hebben de nodige ervaring met deze werkwijze, dus we wisten wat we konden verwachten. Met name in de offshore industrie wordt deze werkwijze veelvuldig toegepast. Het is heel fijn werken, omdat de medewerkers in een warme hal zonder reistijd en reiskosten kunnen werken aan de installatie. Het was echt een prachtig moment toen de installatie naar Amsterdam werd vervoerd.”

Geberit Mapress

Voor het leidingwerk kwam BOGE uit bij Geberit. "In dit geval is gekozen voor dubbel verzinkte stalen leidingen van Geberit Mapress. De unit die wij hebben gebouwd staat aan het wat mildere begintraject van de installatie, waardoor kon worden gekozen voor deze robuuste leidingen."
Geberit Mapress wordt door BOGE veel gebruikt voor perslucht en stikstofinstallaties, vertelt Dessens. En dat is best opmerkelijk, want BOGE heeft zelf aluminium leidingen van eigen fabricaat gevoerd. “De relatie tussen Geberit en BOGE is ongeveer in 2016 tot stand gekomen en bevalt aan beide kanten goed. Een van de redenen dat deze relatie er destijds is gekomen is dat nieuwe medewerkers de goede ervaringen met Mapress het bedrijf mee in hebben genomen.”

Afbeelding
Het leidingwerk met Geberit Mapress.
De unit wordt opgeladen om naar Amsterdam-West te worden vervoerd.