Afbeelding

Linthorst Techniek komt met doorbraak voor energietransitie

TRANSITIE

Linthorst Techniek BV in Apeldoorn heeft patent gekregen voor een hoog temperatuur warmtepomp die de transitie naar een aardgasvrij Nederland een stuk dichterbij brengt. De ontwikkeling van de warmtepomp, waarvan de ontwikkeling is ondersteund door een rijkssubsidie van ruim 1,2 miljoen euro maakt het mogelijk om van aardgas over te gaan op all-electric zonder dat alle leidingen en radiatoren in de woning moeten worden vervangen.

Linthorst Techniek heeft het systeem in eigen beheer ontwikkeld en reeds in vele projecten toegepast. Waaronder een wijk in Leiden dat met deze technniek van het gas is gehaald. De installatie wordt beschouwd als een technologische doorbraak op het gebied van energietransitie in de gebouwde omgeving die zal leiden tot 40-60 procent energiebesparing en 50 procent verlaging van de CO2 footprint. Het systeem bestaat uit een hoge temperatuur warmtepomp met een hoge efficiency (cop 4,5 tot 8) voor de opwekking van warmte en warm tapwater (tot 75ºC).

Speerpunt

Energietransitie in de gebouwde omgeving is een belangrijk speerpunt binnen de Nederlandse energiesector. De overgang naar een in grote mate all-electric samenleving wordt beschouwd als de oplossing voor een reductie in de CO2 uitstoot via fossiele brandstoffen. Een van de uitdagingen is momenteel het creëren van energie efficiënte technieken die de bestaande bouwvoorraad snel en met een goede business case kunnen verduurzamen. Deze gebouwen worden veelal verwarmd met afgiftesystemen op een hoog (70ºC) temperatuur niveau. Het door Linthorst Techniek ontwikkelde systeem voorziet hierin.

Voor Linthorst Techniek zelf is dit een belangrijke pijler onder de toekomst. “De komende jaren verwachten we sterk te blijven groeien door het verduurzamen van bestaande bouw. De groei was afgelopen jaren tussen 10 a 15 procent per jaar en zal alleen maar toenemen."

Zie ook pagina 9 voor een interview met Erik Linthorst.