Techniek Nederland: 'Geef
techniekonderwijs ruim baan'

ONDERWIJS


Stem de financiering van het beroepsonderwijs af op de arbeidsmarkt. Geef mbo'ers Techniek een bonus voor hun diploma. Steun werkgevers die zij-instromers aantrekken. Creëer flexibele, intensieve en toegankelijke opleidingen voor zij-instromers. En stel een stimuleringsfonds voor technisch beroepsonderwijs in.

Dit zijn enkele belangrijke actiepunten in het Onderwijsplan Techniek voor de Toekomst van Techniek Nederland. Hiermee zoekt de brancheorganisatie in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer de politiek op.

Techniekstudenten

Andere actiepunten in het plan zijn: stel techniekstudenten vrij van collegegeld en geef ze een lagere rente op studieschuld, introduceer techniek al op de basisschool, zet werknemers in de techniek in als hybride docenten, besteed in de techniek meer aandacht aan het werven van meisjes en niet-westerse jongens én meisjes en richt een vak-havo op met 80 procent theorie- en 20 procent beroepsgerichte vakken.

8,5 miljard euro
voor onderwijs

De actiepunten werden gepresenteerd nadat de regering onlangs bekendmaakte 8,5 miljard euro uit te trekken om de achterstanden in het techniekonderwijs weg te werken. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, vindt het een goed plan maar mist perspectief voor techniekonderwijs.