Afbeelding

De auto is een blijvertje

GEACCEPTEERD

De auto blijft in Nederland een normaal geaccepteerd vervoermiddel en dat betekent dat met alle nadelen ervan moet worden gedeald.

Dit blijkt uit het Toekomstperspectief Automobiliteit 2040 dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat onlangs heeft gepresenteerd.
Deze nota is een belangrijke omslag in het denken over de auto. Natuurlijk is er vervuiling, natuurlijk zijn er files en natuurlijk heeft de auto ruimte over, maar feit is ook dat veel Nederlanders nu eenmaal liever de auto gebruiken dan dat ze met het openbaar vervoer reizen.

De beleidsmakers denken inmiddels dat de belangstelling voor de auto niet afneemt, maar veel eerder zal stijgen, ook onder jongeren. In de notitie staat ook dat voor circa 90 procent van alle ritten geldt dat die met het ov twee keer zo lang of nog langer zouden duren. Alleen in stedelijke gebieden is dit anders, maar hoe dan ook blijft de auto een dominante rol spelen in het mobiliteitssysteem. We hebben een aantal belangrijke passages eruit gehaald:
- De auto blijft onverminderd populair door de vrije mobiliteit die hij biedt.
- 75% van de kilometers en 43% van de verplaatsingen worden met de auto gemaakt. We zien mensen steeds meer, vaker en verder met de auto reizen.
- Gebruikers vinden de auto gemakkelijk, comfortabel, onafhankelijk, het gevoel van op jezelf zijn, en flexibel.
- Voor circa 90% van de dagelijkse autoverplaatsingen is het ov geen alternatief.