Afbeelding

Kia e-Soul Cargo: bescheiden maar handige elektrische bestelwagen

IMPRESSIE

Het begint er steeds meer op te lijken dat de elektrificatie van het wagenpark en zeker ook van het bestelwagenpart niet meer te stuiten is. Er is inmiddels een redelijk ruime keus, waarbij we u deze keer willen wijzen op de e-Soul Cargo van Kia. Groot is de auto niet, maar betaalbaar wel en je krijgt er ook nog subsidie op (zie het bericht onderaan deze pagina).

Het is in elk geval een geinig karretje om te zien, die e-Soul Cargo. Wat hoger op de poten, een mooie smalle grille waarin de led-koplampen mooi doorlopen en achterop wordt vrijwel de hele achterruit omringd door achterlichtunits! Kia staat nog steeds te boek als een merk waar je niet de blits mee maakt, maar dat is inmiddels misplaatst want het Koreaanse automerk komt met de ene na de andere leuke en betaalbare auto op de proppen en nu dus ook een elektrische bestelwagen.
De e-Soul is geen grote bestelwagen, maar meer een twijfelaar. Maar laten we wel wezen: als je als installateur niet al te veel gereedschap en leidingwerk bij je hebt, is dit prima te doen.

Interieur

Ook het interieur deugt. Puike stoelen, goede ergonomie (dat wil zeggen dat je overal makkelijk bij kunt), een fijn in de hand liggend stuur en midden in het dashboard een 10,25 inch groot touchscreen met makkelijk te bedienen functies. Erg handig is dat standaard te zien is hoever de dichtstbijzijnde laadpaal verwijderd is van je locatie.

Actieradius

De e-Soul wordt voortbewogen door een 136 pk sterke elektromotor die goed is voor een koppel van 395 Nm. Het accupakket is keurig weggewerkt onder de vloer van de auto, zoals het hoort. Met deze motor heeft de Kia een actieradius van 267 kilometer, maar trek daar voor de veiligheid een procent of 10 vanaf bij volle lading en koud weer. Kom je dan niet uit, dan is het 64 kWh accupakket een goed alternatief. Daar krijg je een 204 pk sterke motor voor die je op een volle accu 425 kilometer ver brengt. Opladen aan het normale stopcontact duurt zo’n 11 uur. Aan de 3-fasenlaadpaal iets meer dan 4 uur en wie een 50 kW of 100 kW snellader (DC) gebruikt, kan in een klein uurtje de accu’s zo goed als vol laden.

Metalen laadvloer

De e-Soul Cargo verschilt van de e-Soul personenauto doordat de achterbank en bagageruimte verdwenen zijn ten gunste van een metalen laadvloer. In de laadvloer zit een luik dat toegang geeft tot een vak onder de vloer, waar onder meer de laadkabels kunnen worden opgeborgen. De laadruimte is goed toegankelijk door de zijdeuren, 77 x 102 cm groot. Het laadvolume is zo'n 1,1 kuub, het laadvermogen 415 kg.