Afbeelding

Ben jij al houtproof?

De inkt van de BENG is nauwelijks droog of er tekenen zich al weer nieuwe contouren af aan de horizon, genaamd circulair bouwen. Het is geen nieuwe term, maar wel een bouwmethode die steeds meer een concrete invulling krijgt in de vorm van houtbouw. Een methode die behoorlijke consequenties heeft voor het installatiewerk, want: waar laat je de leidingen? En hoe zorg je dat de wc en wastafel volgens de voorschriften worden opgehangen?

Houtbouw is een verzamelnaam. Ruwweg zijn er drie verschillende systemen te onderscheiden: houtskeletbouw (HSB), hybride constructies (een betonnen of stalen constructie veelal gecombineerd met HSB) én massief houten constructies (vaak CLT). Voor iedere vorm van houtbouw geldt: zorg dat je als installateur tijdig met de architect en aannemer om tafel zit. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Een belangrijk onderscheid vergeleken met traditionele bouw is het ontbreken van massa in de wanden. Dit speelt bij alle vormen van houtbouw. Een wastafel even aan een houten dwarsverbinding bevestigen is uit den boze. Een wastafel moet een uur lang een gewicht van 150 kilo kunnen dragen en voor een wc geldt een minimale draagkracht van 400 kilo. Een houten constructie kan dat gewicht lang niet altijd aan. Er is dus een draagsysteem nodig om aan de normen te voldoen, zoals Geberit GIS of Duofix. Deze installatiesystemen zorgen dat jij als installateur snel en efficiënt sanitaire ruimtes inricht én dat er voldaan wordt aan de normen en hoogste eisen. Bijkomend voordeel: het is een schone en snelle manier van werken. Op de bouwplaats is het slechts een kwestie van de verschillende elementen koppelen, waarna de leidingen aangesloten kunnen worden. Daarna breng je de beplating en het sanitair aan.

Een bouwmethode die aan een opmars bezig is, is bouwen met Cross Laminated Timber (CLT). De kruislings verlijmde houten panelen hebben vaak een dragende functie en er kunnen grote overspanningen mee gerealiseerd worden. Dat geeft veel flexibiliteit qua inrichting, maar het betekent ook dat ruimtescheidende wanden lichter uitgevoerd worden en dus vaak niet voldoende massa of draagkracht hebben. Soms wordt er voor HSB gekozen, maar meestal voor metalstudwanden. Ook dan bieden Geberit GIS en Duofix uitkomst. Maar er speelt bij CLT nog een ander belangrijk aspect: hoe verwerk je de leidingen? De dragende (vloer)panelen bieden geen ruimte om leidingen in te verwerken. Deze moeten dus altijd boven of onder de vloer aangebracht worden. Ondanks dat het vloeroppervlak vrij indeelbaar is, is er minder vrijheid om de badkamer op iedere willekeurige plek te realiseren, want dan kom je met het afschot in de knel. Bij voorkeur worden het sanitair en de keuken daarom zo dicht mogelijk bij de standleidingen geplaatst. Geberit GIS en Duofix geven in zo’n situatie veel meer indelingsvrijheid.

Kortom: zorg dat je tijdig bij het ontwerpproces betrokken bent. Houten elementen worden namelijk - ongeacht of het HSB of CLT is – veelal geprefabriceerd en puzzelen met het leidingwerk is erg lastig.

Wilt u meer te weten komen over het Geberit GIS installatiesysteem? Bezoek dan www.geberit.nl/gis of download de Geberit GIS brochure via www.geberit.nl/downloads.