Afbeelding

Zzp'er in de bouw minder hard getroffen dan werd gevreesd

ZZP


'Zzp’ers en uitzendkrachten hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Ze worden naar huis gestuurd bij lopende projecten en nieuwe opdrachten blijven uit.' Dit schreef Cobouw vorig jaar maart, in de periode dat Nederland net de eerste lockdown voor de kiezen had gekregen. Maar hoewel de stofwolken nog steeds niet zijn neergedaald maar er wel zicht is op de gevolgen van de eerste coronamaanden, kan worden vastgesteld dat het vooralsnog meevalt met arbeidsverlies door zzp'ers.

Dit stelt de monitor ZZP’ers Bouw vast op basis van een halfjaarlijkse conjunctuurmeting onder zzp’ers in de bouw. Het onderzoek is verricht van september tot en met november en betreft vragen over de ontwikkelingen in het eerste halfjaar van 2020.
De laatste jaren nam het aantal personen dat als zzp’er in de bouw actief is sterk toe en ook in het eerste halfjaar steeg het aantal, zij het minder snel. Afhankelijk van de toegepaste definitie gaat het om een groep van ongeveer 157.000 ondernemingen zonder personeel die inmiddels een belangrijke schakel vormen in het productieproces van de bouw.

Licht gestegen

In het eerste halfjaar van 2020 steeg het aantal zzp’ers licht (3 procentpunt) ten opzichte van het tweede halfjaar van 2019, na een lichte daling van 2 procent in het tweede halfjaar van 2019. De uurtarieven zijn in het eerste halfjaar van 2020 licht gestegen, maar het aantal gewerkte uren is gedaald met bijna anderhalf uur per week, terwijl het aantal gewerkte weken per halfjaar met één week is gestegen. Hierdoor is het gemiddelde maandelijkse bruto inkomen licht gestegen (50 euro) naar 6.400 euro. Daarnaast is de orderportefeuille met twee weken gedaald. Toch verwacht ruim 60 procent van de zzp’ers dat de markt gelijk zal blijven.

Gewerkte uren

Het aantal gewerkte uren per week is in het eerste halfjaar van 2020 met ruim anderhalf uur gedaald. Daarmee ligt het gemiddelde aantal gewerkte uren per week op 40½. De daling van het aantal gewerkte uren was met name bij zzp'ers in de algemene bouw sterk (-2 uur). Het gemiddelde aantal gewerkte weken per halfjaar is in het eerste halfjaar van 2020 gestegen met één week. Hiermee werken zzp'ers in de bouw gemiddeld 23 van de 26 weken per halfjaar.
Het grootste gedeelte van de zzp'ers (60%) hanteert een uurtarief van 40 euro of hoger.