Altijd een helm op en handschoenen aan.
Altijd een helm op en handschoenen aan. InstallatieNieuws

Bewust Veilig-dag op 24 maart

Vanwege de Tweede Kamerverkiezingen wordt dit jaar de Bewust Veilig-dag niet op de derde, maar op de vierde woensdag in maart gehouden. Op 24 maart staat de vijfde editie van de Bewust Veilig-dag op het programma.

Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland sloegen vijf jaar geleden de handen ineen om elk jaar de Bewust Veilig-dag te houden. De reden wordt als volgt omschreven: "Wij willen dat iedereen aan het einde van de werkdag weer gezond en veilig thuiskomt en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen gaat. Dat is een gezamenlijk belang van alle partijen in de bouw-, installatie- en onderhoudsbranche. Ongeacht of u nu uitvoerder, schilder, glaszetter, spuiter/straler, onderhoudsmedewerker, elektro- of verwarmingsmonteur, timmerman, machinist, vlechtwerker of opdrachtgever bent: samenwerken in een project of op een bouwplaats brengt nu eenmaal risico’s met zich mee."

De Bewust Veilig-dag is inmiddels al niet meer weg te denken. Tijdens de eerste editie werd op meer dan 2.000 verschillende werklocaties van 125 bedrijven stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer en in 2019 steeg het aantal deelnemende bedrijven en organisaties naar 400. De verwachtingen voor afgelopen jaren waren hoopvol, maar toen stak corona er een stokje voor. Dit evenement was een van de eerste in de installatiesector die als gevolg van het coronavirus werd afgeschaft.

Veilig werken (helm, veiligheidsschoenen en indien mogelijk handschoenen) behoren tot het standaardpakket van de installateur.