Afbeelding

Gas op de plank met woningbouw

WONINGBOUW

Er moet een tandje worden bijgeschakeld om in Nederland de komende jaren veel meer woningen te bouwen. Of eigenlijk geen tandje, maar een complete nieuwe versnelling moet er worden bijgezet. Om deze reden hebben 34 organisaties een monsterverbond gesloten dat onlangs een ambitieuze Actieagenda Wonen presenteerde. Het plan is om de komende tien jaar een miljoen huizen bouwen.

Het woningtekort in Nederland is enorm. Nu al komt ons land 330.000 huizen tekort en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. De angst bestaat dat een hele generatie de aansluiting op de woningmarkt kan verliezen, maar er zijn nog meer vervelende gevolgen. De leefbaarheid in veel wijken gaat bijvoorbeeld achteruit en ook de energietransitie en verdere verduurzaming van ons land loopt hierdoor achter de feiten aan.

Dat moet veranderen en snel ook. Een coalitie van organisaties op het gebied van wonen, bouwen, zorg en welzijn wil de problemen nu stevig aanpakken en heeft de Actieagenda Wonen opgesteld.

Het plan moet betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar maken voor starters en doorstromers in alle inkomensgroepen en generaties. De betrokken organisaties willen samen de leefbaarheid in buurten verbeteren en bewoners ondersteunen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om bestaande woningen duurzamer te maken. De brede wooncoalitie wil samen met het volgende kabinet de plannen snel gaan uitvoeren.

Financiële steun

1 miljoen woningen in 10 jaar tijd

De partners vragen financiële steun, verbetering van investeringscondities, een aantal nieuwe beleidsmaatregelen en een actieve rol van het Rijk op de woningmarkt. Een minister voor Wonen moet de uitvoering van het plan coördineren, vinden de opstellers.

Verduurzaming

Techniek Nederland is een van de organisaties en vindt het niet alleen van groot belang voor de leden dat er gebouwd wordt en blijft, maar ook dat de verduurzaming blijft doorgaan. "We willen jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen voorzien van een duurzame energievoorziening. Zo krijgen veel Nederlanders een huis dat duurzaam én comfortabel is", zegt voorzitter Doekle Terpstra.

Ook in de bestaande bouw voorziet de Actieagenda in grootschalige verduurzaming. Waar mogelijk worden woningen aardgasvrij gemaakt. Terpstra: "In veel gevallen is dat nog niet mogelijk. Daar kiezen we voor een tussenstap met hybride warmtepompen. Zo halveren we het aardgasverbruik. Op een later moment worden de woningen dan alsnog aardgasvrij gemaakt."