Afbeelding

Consument vraagt steeds vaker om de aanbieding 'even te installeren'

INHUREN

In sommige landen zien installateurs een toename van wat wordt genoemd de 'beslissingsmacht' van eindgebruikers. Dat wil zeggen eindgebruikers die zelf 'voor weinig' en uiteraard online sanitair, leidingen of een installatie op de kop tikken en vervolgens aan de professionele installateur vragen of hij dat wil installeren. In Nederland valt het in vergelijking met bijvoorbeeld Engeland nog mee, maar de trend is onmiskenbaar. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de bedrijfsmodellen van de installateurs en hun manier van geld verdienen. Maar hoe dan ook is het de installateur zelf die beslist of hij hierin meegaat of niet.

Dit is de bevinding van USP Marketing Consultancy dat hiernaar onderzoek deed en verslag uitbracht in de European Mechanical Installation Monitor Q3 2020. Vooral in het Verenigd Koninkrijk komt dit steeds vaker voor. Bijna 60 procent van de installateurs in Engeland krijgt te maken met verzoeken om producten te installeren die gekocht zijn door eindverbruikers. In Duitsland gaat het om 38 procent en Nederland zit hier zo'n beetje tussenin.

Sanitair

Het gemeenschappelijke beeld in bijna alle landen is dat de producten die eindgebruikers zelf kopen vooral gerelateerd zijn aan sanitair. Voor deze producten speelt esthetiek een grotere rol en ze zijn ook veel gemakkelijker te kiezen omdat ze minder technisch zijn dan bijvoorbeeld verwarmings- en koelapparatuur. Maar steeds vaker horen ook cv-ketels, radiatoren en airconditioning en in sommige landen leidingen, pompen voor afvalwater en slimme thermostaten tot de producten.

Internet

Het komt allemaal door internet, waar steeds meer aanbieders komen van alleen producten. Doordat prijzen steeds beter inzichtelijk zijn, krijgen de eindgebruikers volgens de onderzoekers ook steeds meer macht bij het onderhandelen over de productprijzen met de installateurs. Vooral Nederlandse en Belgische installateurs krijgen hier veelvuldig mee te maken: 70 procent van hen ervaart dat en het komt voor in meer dan een derde van hun projecten.

Technische kennis

Dat deze werkwijze steeds vaker voorkomt op het gebied van sanitair, kranen en dergelijke is op zich geen nieuws. Nieuws is wel dat het ook steeds vaker voorkomt bij producten waar je voor de installatie echt over de nodige technische kennis moet beschikken. Die is er vaak niet en daarom wordt de vakman ingevlogen.

Gangbare praktijk?

Maar zal dit een gangbare praktijk worden?, vragen de onderzoekers zich af, om zelf het antwoord te geven: "Waarschijnlijk niet en de belangrijkste reden daarvoor is de enorme werkdruk van de installateurs en de ernstige krapte op de arbeidsmarkt in de installatiesector in Noord-Europa. Dit betekent dat installateurs kieskeurig kunnen zijn over welke opdrachten ze willen uitvoeren. Als eindgebruikers hun eigen ketels kopen, kunnen installateurs de klus gewoon weigeren."

Marges

Je kunt dus als installateur gewoon zeggen dat je het niet doet. Maar het is wel zo, denken de onderzoekers, dat de transparantie van de prijzen gevolgen zal hebben voor de marges op de installatieproducten. "Een installateur zal vaker moeten accepteren om te verkopen met lagere marges. Dit kan worden gecompenseerd door meer in rekening te brengen voor de installatie van de producten."