Afbeelding

Even een dip, maar daarna weer gunstige vooruitzichten

BOUWPRODUCTIE

De bouwproductie is het afgelopen coronajaar met 1,5 procent gekrompen en dit jaar zal de bouwproductie nog wat verder dalen met in totaal 3,5 procent. In het licht van de te verwachten forse krimp van de Nederlandse economie is de crisis in de bouw mild. En op middellange termijn zijn er goede groeiperspectieven voor de bouw, waardoor de productie in de periode 2022-2025 weer stevig kan aantrekken. Ook kan de werkgelegenheid na de dip dit jaar dan weer aantrekken tot niveaus die hoger liggen dan voor de coronacrisis het geval was.

Dit concludeert het EIB in de zojuist verschenen studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2021’. Tot afgelopen jaar kende de bouw alleen maar hoogconjunctuur en waarschijnlijk zou daar nog geen einde aan zijn gekomen, ware het niet dat we al een jaar te maken hebben met een coronavirus dat de wereld platlegt.

Renovatie

Meest opvallend in 2020 was de stevige groei van de renovatie-activiteiten bij zowel woningbouw als in de utiliteitsbouw. En dan bedoelen we met renovatie in de woningbouw mensen die hun huis opknappen. Hierbij lijkt de bouw te hebben geprofiteerd van de verschuivingen in het bestedingspatroon, stelt het EIB. “Nu uitgaven voor vakanties, reizen en horeca noodgedwongen moesten worden beperkt, werd een deel van deze vrijkomende middelen besteed aan investeringen in de eigen woning”, luidt de constatering.
Bij de utiliteitsbouw werd vooral meer verbouwd in kantoren en door opdrachtgevers in de semi-publieke sector. De nieuwbouw stond in beide sectoren wel onder druk in het afgelopen jaar. Zo daalde de woningnieuwbouw met bijna 10 procent en de utiliteitsnieuwbouw met 5 procent.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid is wat betreft het aantal werkzame personen gelijktijdig ongeveer stabiel gebleven in personen. Alleen in uren gemeten is de arbeidsinzet gedaald. Hetzelfde aantal mensen werkt dus minder uren en de pijn zit hem voor een groot deel bij zzp’ers die minder snel worden ingehuurd.

Voor wat betreft de verwachtingen ten aanzien van de werkgelegenheid: deze staat dit jaar naar verwachting sterker onder druk dan in het afgelopen jaar. Dit hangt niet alleen samen met de wat sterkere teruggang van de productie dit jaar, maar wordt ook veroorzaakt door de vertraagde doorwerking van de productiedaling in 2020. In totaal loopt de werkgelegenheid dit jaar dan met 17.000 voltijdbanen terug, een verlies aan werkgelegenheid met 3,5 procent.

Korte termijn

Volgens het EIB is het goede nieuws niet alleen de ontwikkeling van de productie zelf, maar ook van de ontwikkelingen die belangrijk zijn voor wat op korte termijn staat te wachten. Zo kan de woningnieuwbouw na een licht herstel bij de vergunningen en de nog altijd goed gevulde orderboeken dit jaar stabiliseren, luidt de verwachting. Bij de utiliteitsnieuwbouw wijst de vergunningverlening nog wel op krimp dit jaar. Vooral de renovatiebouw loopt dit jaar ten opzichte van 2020 terug, wat volgens het EIB vooral als een correctie moet worden gezien op de incidentele impuls voor de groei in 2020.

3,5 procent

Op middellange termijn zijn de perspectieven voor de bouw gunstig. Grote woningbouwopgaven, hoge duurzaamheidsambities en belangrijke uitdagingen rond vervanging en onderhoud van infrastructuur bieden een uitstekend groeipotentieel. Bij benutting van dit potentieel kan de bouwproductie in de periode 2022-2025 met ruim 3,5 procent per jaar groeien.

Afbeelding