Afbeelding

Eisen aan installeren zonne-energiesystemen

ERKENNINGSREGELING

Het Centraal College van Deskundigen heeft met terugwerkende kracht per 1 januari dit jaar de nieuwe erkenningsregeling Zonnestroomsystemen vastgesteld. Er is echter wel een overgangsregeling die loopt tot 31 december dit jaar. Sinds 1 februari dit jaar kunnen aanvragen volgens de nieuwe regeling worden gedaan. Een van de veranderingen is dat de installateur vaker kan worden gecontroleerd.

De nieuwe Erkenningsregeling Ontwerp, Installatie, Beheer en Onderhoud van Zonnestroomsystemen komt in de plaats van twee oude regelingen: de regeling van Sterkin en van KvINL (Kwaliteit voor Installaties Nederland). Beide waren aan vervanging toe, onder andere vanwege technische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Eisen

De erkenningsregeling Zonnestroomsystemen beschrijft de eisen voor het ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden van fotovoltaïsche (een zonnecel die licht omzet in elektriciteit) zonne-energiesystemen. De vernieuwde erkenning sluit aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).

Vakbekwaamheid

Regelingen waren aan vernieuwing toe

In de erkenningsregeling staan alle eisen aan het installatiebedrijf en de (externe) uitvoerders, beheersing van vakbekwaamheid van het technisch personeel, benodigd gereedschap, eisen aan de werkzaamheden, het ontwerpen, installeren, onderhouden van zonnestroomsystemen en de controle, rapportage, onderhoudsschema en projectdossier.

Grote variatie

In de erkenningsregeling wordt rekening gehouden met de grote variatie in omvang en complexiteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Zo geldt een aantal eisen alleen voor zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 ampère. Daarom kan het installatiebedrijf erkend worden voor twee deelgebieden:

- deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17 kW;

- deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 ampère. Een bedrijf dat erkend is voor dit deelgebied is automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor dit deelgebied 2 behoort het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor Elektra (laagspanningsinstallaties).

Vaker gecontroleerd

Een van de gevolgen is dat het installatiebedrijf vaker wordt gecontroleerd. Hierdoor worden veiligheid en kwaliteit beter gewaarborgd. Zo krijgt het erkende bedrijf voor het deelgebied tot en met 3 x 25 ampère minimaal één maal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 ampère krijgt het erkende bedrijf een maal per jaar een technische kwaliteitscontrole (op locatie).