Afbeelding

Jonge zzp'er koopt liefst online in

INKOOP


Als je als aanbieder van wat dan ook in de installatiesector online de boel niet op orde hebt en zzp’ers in de branche niet de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van aanbiedingen, dan mis je de boot. Het blijkt namelijk dat jonge zelfstandigen steeds vaker online inkopen doen. Naarmate zzp’ers in de installatiebranche ouder worden, neemt dit af.

Dit blijkt uit de monitor ZZP-markt in Beeld 2020 van BouwKennis. Jongere zzp’ers (tot 35 jaar) kopen momenteel rond 8 procent van hun inkoopwaarde in bij pure online-aanbieders. Het inkopen van bouw- en installatiemateriaal kan via vele kanalen. De groothandel, bouwmarkt, webshop van een groothandel of fabrikant, maar ook aanbieders die zich alleen online manifesteren (de bol.coms, maar ook een specialist als toolnation.nl) zijn allemaal mogelijkheden.

1 procent

Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het aandeel af. In de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar bedraagt het aandeel nog maar 5 procent en zzp’ers boven de 65 jaar kopen slechts 1 procent in bij pure online-aanbieders.

Iets vreemds aan de hand

Er is meteen wel iets vreemds aan de hand. Als het gaat om de totale inkoop via het internet (dus ook niet-bouwgerelateerde zaken) dan scoren jongere zzp'ers juist opvallend laag. Het aandeel lijkt – afgezien van de piek in de groep tussen de 35 en 44 jaar – juist te stijgen naarmate de leeftijd toeneemt.

Afbeelding