Afbeelding

Verkeersveiligheid niet beter

VERKEERSVEILIGHEID

Op basis van voorlopige CBS-cijfers over het aantal verkeersdoden voor 2020 is een stijging ten opzichte van het aantal in 2019 te zien. Dit zou betekenen dat het beleidsdoel van maximaal 500 verkeersdoden in 2020 niet gehaald is. Aangezien het aantal ernstig verkeersgewonden al jaren ruim boven de doelstelling van 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 ligt - in 2019 het dubbele van de doelstelling voor 2020 - en de trend stijgend is, geldt dat het met de verkeersveiligheid de verkeerde kant op gaat.

De afgelopen tien jaar steeg het aantal verkeersdoden vooral onder fietsers, ouderen en scootmobielrijders. Fietsers en ouderen zijn daarnaast grote groepen onder de verkeersdoden.

30 km/uur

Bij de cijfers naar soort weg valt op dat het aantal doden de laatste 10 jaar met gemiddeld 5 procent per jaar toeneemt op de wegen met een limiet van 30 km/u binnen de bebouwde kom en op 60 km/u-wegen buiten de bebouwde kom: de zogenoemde erftoegangswegen. Ook op rijkswegen met een limiet van 80 km/uur of hoger is een toename van het aantal verkeersdoden te zien de afgelopen 10 jaar (gemiddeld 3% per jaar).
Om het tij te keren zijn er op korte termijn effectieve maatregelen op grote schaal nodig, het duurzaam veilig inrichten van wegen, inclusief de infrastructuur voor fietsers. Maar ook extra handhavingsinspanningen blijven belangrijk, zo laat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV weten..