De SAIC Maxus eDeliver3 is een opvallende verschijning.
De SAIC Maxus eDeliver3 is een opvallende verschijning.

Chinese elektrische bestelauto:
prima auto, weinig opsmuk

AUTOIMPRESSIE

In de autowereld wordt het al jaren geroepen, decennia misschien zelfs wel: de Chinezen komen. Tot op heden hebben ze echter geen voet aan de grond gekregen. Zal de nieuwe elektrische bestelauto SAIC Maxus eDeliver3 daar verandering in brengen? We denken eerlijk gezegd van niet, want daar heeft de bestelauto te weinig 'smoel' en ballen voor. Maar in elk geval heeft deze elektrische besteller wel talenten en voor een schappelijke prijs bovendien.

Het heeft even geduurd voordat de Maxus eDeliver3 van autofabrikant SAIC Motors in Nederland kwam, maar nu is deze er eindelijk. De elektrische besteller is al begin 2019 gepresenteerd, maar om een of andere duistere reden heeft SAIC Motors ervoor gekozen om pas eind 2020 naar Nederland te komen. Even voor de duidelijkheid: SAIC Motor is geen kleine speler. Sterker nog, het is de grootste autofabrikant in China en dan heb je het wel over aantallen. Deze fabrikant verwacht veel van deze compacte bestelauto, want het is een auto die geschikt is voor kleine afstanden en voor in de stad. En laten we daar nou precies in doen in ons land.

Kleine broertje

De eDeliver3 is het kleine broertje van de EV80, maar is wel meteen een stuk moderner, met een eigentijdse en eigenwijze neus. Veel van de materialen die je hier ziet, zijn ook bijzonder, want van composiet. Het oog moet er even aan wennen, maar het is buitengewoon licht en een schade is zo hersteld.

Meer laadruimte

Deze besteller is er met korte en lange wielbasis, waarbij die met de lange wielbasis (LWB) is aan te bevelen, want meer laadruimte. Onder de motorkap zit een bescheiden 90 kW sterke elektromotor en het 53 kWh accupakket is mooi weggewerkt aan de onderkant van de auto. De eDeliver3 heeft een net ontworpen interieur, goed zittende stoelen en is redelijk luxe, maar de kwaliteit haalt het niet bij die van de ons zo bekende fabrikanten uit Europa, Japan en zelfs Korea.

Ergonomisch

Vooral op ergonomisch gebied is er wel wat te wensen. Een stuur dat niet in diepte (axiaal) is te verstellen, de knop voor de driestandenregeneratie links van het stuur op een lastige plek en de knoppen van de stoelverwarming bijna op de vloer; dat is best vreemd. Mar ja, misschien zijn we wel een kniesoor. Want je kunt wel klagen over de plek van de bediening van de stoelverwarming, die stoelverwarming zit er wel mooi in. Verwacht verder trouwens niet al te veel technologische frivoliteiten. Wordt elke andere bestelauto tegenwoordig volgehangen met allerlei knopjes om de bestuurder veilig door het verkeer te lozen, vergeet dat bij de Maxus.
De eDeliver3 heeft als LWB ruim 6 kuub laadvolume en het laadvermogen is bijna 1.000 kg. De aandrijflijn van de Maxus is prima. De auto is vlot zat en springt erg zuinig om met de elektriciteit, zelfs als je de eco-stand niet gebruikt. De actieradius is rond 240 kilometer, maar in de winter haal je dat niet. Maar rond 200 kilometer moet wel lukken en veel installateurs rijden niet verder op een dag.

De vanafprijs van de eDeliver 3 is 29.990,00 (ex. btw) euro. Dat is niet veel geld voor een elektrische auto, helemaal als de subsidie van maximaal 5.000 euro er nog vanaf gaat.

Conclusie

Wat is dan de conclusie? Die is dat dit een interessante elektrische bestelauto is voor installateurs die niet zo nodig hoeven te blitsen met allerlei luide toeters en bellen, maar die een prima bestelauto wensen en een elektrische bovendien. En hoe dan ook: bekijks heb je zeker, want niemand zal het logo op de voorkant van de auto herkennen.