Jos Hoogervorst: 'Er is tegenwoordig geen woning meer hetzelfde.'
Jos Hoogervorst: 'Er is tegenwoordig geen woning meer hetzelfde.'

'Mensen willen keus, maar ook weer niet te veel'

TOPBEDRIJF

Bouwadviesbureau HvK in Nieuwkoop begeleidt in opdracht van aannemers kopers van nieuwbouwwoningen bij hun keuze voor het meer- of minderwerk, onder andere op het gebied van sanitair. Jos Hoogervorst en zijn vrouw Lieke drijven het bedrijf met veel passie.

“Bouwadviesbureau HvK ondersteunt uw project vanaf het inventariseren van de mogelijkheden tot en met de meterkastlijsten voor uw medewerkers.” Met deze zin op de eigen website is meteen duidelijk dat het bouwadviesbureau een brede scope heeft. Zoals het ook hoort als je adviseur bent.

Oprichter, directeur en eigenaar van HvK Jos Hoogervorst is van professie timmerman, terwijl zijn vader hoofduitvoerder was op grote werken. Waarmee maar is gezegd: het is allemaal met de paplepel ingegoten. Nadat hij eerst timmerman, later werkvoorbereider en vervolgens projectleider werd en het eigenlijk prima voor elkaar had, begon het na 28 jaar in loondienst toch te kriebelen. “Bij een bouwproces zit de aannemer met zijn hoofd bij het werk terwijl de kopers aandacht willen hebben. Dat was toen wij begonnen en dat, die aandacht, is eigenlijk steeds meer geworden”, legt hij uit.

Voor de wind

Na een bliksemstart in 2007, een minder goede voortzetting vanwege de financiële crisis toen er amper nog stenen op elkaar werden gemetseld (“In het begin dacht ik: dit had ik jaren eerder moeten doen, tussen 2010 en 2014 heb ik gedacht: waar ben ik aan begonnen") gaat het HvK de laatste jaren voor de wind. Hoogervorst heeft niet voor niets twee adviseurs in vaste dienst.

'Rimfree® is de standaard aan het worden'

Tussen aannemer en koper in

De positie in het bouwproces die HvK inneemt, zit tussen de aannemer en de koper in. “Sommige kopers zien graag dat je er alleen maar voor hen bent, maar zo werkt dat niet. Wij worden ingeschakeld door aannemers die een rimpelloze begeleiding van de kopers nastreven die aansluit op hun bouwproces, maar daar zelf geen tijd, kennis of capaciteit voor hebben. Daar ligt onze kracht.”

Gat in de muur

Hoogervorst zelf is bij de adviesgesprekken de persoon die onder andere alles weet over de bouwtechnische kant van een woning. “Door mijn ervaring weet ik of er, ik zeg maar iets, een gat in een muur kan of dat er iets onmogelijks wordt gevraagd. Ruim 90 procent van de vragen kan ik wel tackelen en wat iets dan kost wordt in overleg met de aannemer bepaald.”

Monstermateriaal

De start in 2007 was vanuit huis, maar inmiddels is er in Nieuwkoop een kantoor om de kopers te ontvangen, uitgerust met allerlei monstermateriaal en dat ook dienstdoet als sanitairshowroom. Die is er niet om producten te verkopen, want verkopen doet Hoogervorst niet, maar om te laten zien wat er zoal mogelijk is op sanitair gebied, want op dat vlak komen a. de meeste vragen en b. is er veel keus. De opdracht waar Hoogervorst namelijk telkens weer voor staat, is maatwerk bieden in seriematige bouw. “Er is tegenwoordig geen woning meer hetzelfde”, zegt hij. “Wij krijgen weleens de vraag: wat doen de buren?, want veel mensen willen niet hetzelfde als de buren. De woning moet onderscheidend zijn. En dat mag vaak wat kosten. In de duurdere projecten wordt vaak standaard al wat luxer sanitair toegepast. Veel kopers willen dan toch wat anders en de Icon serie van Geberit is dan heel populair. Er moet wat te kiezen zijn.”

Kraakhelder en transparant

De werkwijze van HvK is kraakhelder en volstrekt transparant. De wensen worden geïnventariseerd, waarbij Hoogervorst er totaal geen probleem mee heeft om de adviesprijs van een product en de verdere opbouw van de finale prijs te laten zien. Daarin komen alle marges keurig aan bod, ook die van hemzelf. Op basis van de adviesgesprekken wordt er een begrotingsofferte opgesteld waarin tot in detail alle werkzaamheden en producten staan met de bijbehorende prijzen. Die wordt ter goedkeuring naar de kopers gemaild. Bij de opdracht wordt het sanitairoverzicht naar de installateur gestuurd. “Die kan dan met de lijst in de hand naar de groothandel van zijn keus, zodat er voor hem ook wat te kiezen is.”

Geberit

Hoogervorst heeft in de showroom de focus op vier merken, waaronder Geberit. Daar is het mee begonnen, vertelt Hoogervorst: "Wij adviseerden de kopers over bepaalde producten en vervolgens moesten zij naar een showroom om een keus te maken. Dat kon beter, vonden wij, waarna Carl Belterman (salesmanager Woningbouw bij Geberit en aanwezig bij dit gesprek-red.) ons hielp bij de eerste zeer bescheiden inrichting. Dat was een goede zet, want consumenten vinden het prettig dat als je het over een bepaald product hebt je meteen kunt laten zien wat er te kiezen valt. Gaandeweg kwamen er steeds meer producten en nog drie merken bij.”
"Natuurlijk hebben we hier niet alle mogelijkheden binnen een serie. Daarom geven we altijd een link mee waar nog meer opties te zien zijn. Maar in zeker 80 procent van de gevallen valt de keus op iets dat hier hangt. Mensen willen keus, maar willen tegelijkertijd ook niet te veel keus.”

Aftasten

In de showroom staan een aantal Geberit opstellingen inclusief meubels, hoge kasten en spiegelkasten. Het gastentoilet is voorzien van een iCon Rimfree® (randloos) wandcloset in combinatie met DuoFresh. “Het is altijd in het begin een kwestie van aftasten welke richting iemand in wil. Als iemand alleen een kraantje wil, heeft het geen zin om met van alles en nog wat te komen. Merk ik dat iemand enthousiast is over een douchewc, bijvoorbeeld omdat ze er tijdens een vakantie kennis mee hebben gemaakt, dan zijn we goed gedocumenteerd en met advies op maat heeft dit een aantal keer geleid tot aanschaf. Eventueel kunnen de kopers ook op afspraak terecht in het bezoekerscentrum van Geberit in Nieuwegein. Het zijn behoorlijke investeringen, maar we zien dat er meer vraag naar komt. En dat geldt ook voor Geberit DuoFresh. En we hebben een prachtcollectie met bedieningsplaten. Mensen weten ook daarvan amper wat er verkrijgbaar is.”

Zwart is populair

Inmiddels weet Hoogervorst heel goed wat kopers gemiddeld wensen. “Momenteel is er veel vraag naar bijvoorbeeld onderscheidende deuren. En zwart is een populaire kleur, wat ook geldt voor de sanitaire ruimtes. Zwarte producten zoals kranen zijn duurder en hebben een lange levertijd, waardoor veel mensen uiteindelijk toch voor chroom kiezen. Voor wat betreft de producten van Geberit (die zijn manifest aanwezig in de showroom-red.) is er nog steeds veel vraag naar de iCon serie. Die serie bestaat al jaren en is nog steeds razend populair. Er komen in deze serie nu ook extra kleuren, smallere wastafels en nieuwe meubels bij, wat voor kopers alleen maar fijn is. En wat betreft toiletten is Rimfree® min of meer standaard aan het worden. Weet je wat het is? Wij werken in deze branche en weten niet beter dan dat Rimfree® er is en weten wat het betekent, maar voor de meeste consumenten is het een eyeopener. Voor welke argumenten kopers dan gevoelig zijn? Voor alle argumenten die Rimfree® Rimfree® maken, dus makkelijk schoon te maken, hygiënisch en goed voor het milieu. Ik denk dat Rimfree® over pakweg 10 jaar of misschien zelfs al eerder overal de standaard is.”

Fijn gevoel

Het geeft Hoogervorst nog elke keer een topgevoel wanneer mensen met een fijn gevoel weggaan. "Ik word vooral gelukkig van interactie. Op het moment dat mensen eigenlijk niets van sanitair weten maar dat ze uiteindelijk tevreden zijn over wat ze hebben aangeschaft, ja, dat vind ik machtig mooi.”

De keus uit Geberit bedieningsplaten is reuze.
Afbeelding