Afbeelding

Mondkapje is extra maatregel boven op al geldende maatregelen

VRAGEN

Er zitten onder de installateurs veel vragen over corona en hoe hiermee om te gaan. Techniek Nederland heeft een groot aantal vragen met de bijbehorende antwoorden op een rij gezet en actualiseert deze telkens als dat nodig is. Wij hebben een aantal belangrijke op een rij gezet, maar op de website technieknederland.nl staan er veel meer, over uiteenlopende onderwerpen.

Vaccin

Wanneer krijgen werknemers in de bouw en techniek het coronavaccin?

Naar verwachting ontvangt Nederland pas in de tweede helft van 2021 voldoende aantallen vaccins voor alle landgenoten. De eerste leveringen in 2021 zijn gereserveerd voor zorgmedewerkers, bewoners van zorginstellingen en andere kwetsbare personen. Pas daarna komen andere mensen aan de beurt.

Mag ik als werkgever vaccinaties verplicht stellen?

Nee, dat mag niet. Iedereen heeft het recht om een injectie te weigeren. Zo nodig gaan werkgever en werknemer samen na of aanpassingen nodig zijn voor werk of reizen. De bedrijfsarts kan hierbij advies geven.

Hygiëne en veiligheid

Wat is een publieke binnenruimte?

Een publieke binnenruimte is een overdekte ruimte waartoe (bijna) iedereen vrij toegang heeft. Er is geen complete lijst met voorbeelden, maar het gaat in ieder geval om winkels, het openbaar vervoer, stationsgebouwen, gemeentehuizen, ziekenhuizen, musea, zwembaden, theaters, bioscopen, etc.

Een bouwplaats is géén publieke binnenruimte. Op de bouwplaats hebben namelijk alleen personen toegang voor wie toegang noodzakelijk is voor de doorgang van de werkzaamheden en bij wie gecheckt is of ze geen verkoudheidssymptomen hebben. Ontvang bezoek alleen op afspraak en als het echt noodzakelijk is. De technische ruimte van een winkelpand, stationsgebouw e.d. is weer geen publieke binnenruimte. Soms kan het voorkomen dat u in een geopende winkel aan het werk bent, dan werkt u dus wél in een publieke binnenruimte.
Een particuliere woning is eveneens géén publieke binnenruimte.

Waarom mag een werknemer bij een positieve test zonder klachten na 5 dagen weer werken?

De regel is dat u zich laat testen bij klachten die passen bij het coronavirus. Bij een positieve test moet u ten minste 7 dagen in isolatie blijven. Bent u zonder klachten positief getest dan moet u 5 dagen in isolatie blijven. U kunt heel vroeg na een besmetting zijn getest, voordat zich de eerste klachten ontwikkelen. De PCR-coronatest kan dan al positief uitslaan. U kunt ook besmettelijk zijn zonder dat u klachten heeft. Ontstaan er in die 5 dagen na afname van de test geen klachten, ook geen milde klachten, dan kan de werknemer weer gaan werken. Deskundigen gaan ervan uit dat deze werknemer dan voldoende immuniteit heeft tegen het coronavirus.

Huisgenoten en andere nauwe contacten dienen 10 dagen in quarantaine te gaan. Dat geldt ook voor collega’s op het werk die nauw contact hebben gehad. Vraag advies aan de bedrijfsarts. Die kan de positief geteste werknemer uitvragen en daarbij het risico voor anderen inschatten. U voorkomt onnodige ongerustheid en kunt zo nodig bepaalde werknemers waarschuwen om in quarantaine te gaan. Blijft de positief geteste werknemer zonder klachten, dan vervalt de quarantaine.

Kan ik een face shield gebruiken in plaats van een mondkapje?

Bij werkzaamheden of verplaatsingen in publieke binnenruimtes of reizend met meerdere personen in de auto/bus, heeft u geen keuze: daar draagt u een mondkapje. Als u een keuze moet maken, kies dan wat u comfortabeler vindt. Hou daarbij in ieder geval rekening met de volgende punten:
- Face shields zijn aan de zijkant open. Gebruik daarom een mondkapje als u naast elkaar zit of werkt.
- Een mondkapje kan een extra risico vormen, bijvoorbeeld bij het werken met draaiende delen of bij het werken met elektra. Kies in die gevallen voor een face shield als dat wel veilig is.
- Mondkapjes en face shields zijn 'extra'.

Mag een opdrachtgever eisen dat we mondkapjes dragen bij een opdracht?

Belangrijk is dat u dan met uw opdrachtgever in gesprek gaat: waarom is het wenselijk om mondkapjes te dragen? Leg uit dat bij het hanteren van het protocol mondkapjes niets toevoegen aan extra bescherming. Het dragen van mondkapje is dus een extra maatregel boven op de al geldende maatregelen. Leg ook uit dat met het dragen van het mondkapje de vakman niet beschermd wordt tegen het virus dat misschien bij anderen aanwezig is. Vraag de opdrachtgever daarom of alle andere aanwezigen, als hun aanwezigheid echt noodzakelijk is, dan ook een mondkapje dragen.

Mag mijn werkgever eisen dat ik mondkapjes draag op het werk?

Belangrijk is dan dat u met uw werkgever in gesprek gaat: waarom is het wenselijk om mondkapjes te dragen? Houd er ook rekening mee dat het dragen van mondkapjes alleen kan als er aan alle andere voorwaarden van het protocol wordt voldaan. Het is dus een extra maatregel boven op de al geldende maatregelen. Let op: een mondkapje beschermt uzelf niet tegen het coronavirus. Vraag uw werkgever dus ook of alle andere aanwezigen, als hun aanwezigheid echt noodzakelijk is, dan ook een mondkapje dragen.