Afbeelding

Wanneer denk jij aan legionella?

Als straks de scholen weer operationeel zijn en de sportscholen en verenigingen de deuren van hun kleedkamers weer openen? In deze coronatijd staat water soms te lang stil in leidingen, daardoor is het straks een extra aandachtspunt. Maar eigenlijk hoort legionellapreventie altijd boven aan de prioriteitenlijst te staan. Van een goed en veilig ontwerp tot aandacht voor het watergebruik!
Het beste drinkwater ter wereld stroomt in Nederland uit de kraan. Dat hebben we aan een aantal zaken te danken: onze waterzuivering en het distributienetwerk. Ondanks die hoge kwaliteit krijgen er volgens onderzoek (RIVM) per jaar toch meer dan 500 mensen de veteranenziekte, een direct gevolg van legionellabesmetting.
In het algemeen zijn installateurs behoorlijk goed op de hoogte van de vereisten en zijn zij prima in staat om een goed werkende drinkwaterinstallatie te berekenen en aan te leggen die aan alle eisen (NEN 1006) voldoet. Problemen treden vooral op als watertechniek en andere technieken samenkomen. Dat warme en koude zones nauwelijks mee worden genomen in de (ver)bouwplannen draagt ook niet bij. En als de uitvoering is gestart - en de installateur signaleert bijvoorbeeld dat de drinkwaterleiding en de verwarmingsbuizen te dicht bij elkaar liggen - dan is er vaak letterlijk te weinig manoeuvreerruimte.

Een ander punt van aandacht is het gebruik van de drinkwatervoorzieningen. Staat water langere tijd stil dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen. Denk aan scholen, sporthallen, vakantiehuizen, hotels en kantoren. Volgens InstallQ (de stichting die erkenning verleent) hebben opdrachtgevers en gebouwbeheerders in deze sectoren behoefte aan meer transparantie en duidelijkheid als het gaat om legionellapreventie. Daarom is recent de beoordelingsrichtlijn (BRL6010) herzien. Concreet betekent dit dat legionella-adviseurs zich voor 1 juli 2022 (opnieuw) moeten certificeren. Dat risicoanalyses en beheersplannen eenduidiger van kwaliteit moeten zijn. Daarnaast moet er meer toezicht komt op prioritaire locaties met collectieve leidingwaterinstallaties. Deze moeten beschikken over een legionellarisicoanalyse en een legionellabeheersplan.

Geberit spant zich in voor de veiligheid van het drinkwatersysteem, zodat legionellavorming beheersbaar wordt. We bieden handige oplossingen, zoals de Geberit hygiënespoeling. Deze zorgt voor waterverversing in delen van de drinkwaterinstallatie waar een risico op stilstaand water bestaat. Vaak komt dat door onregelmatig gebruik van de tapwaterpunten. Daarom is regelmatige waterverversing topprioriteit. De hygiënespoeling zorgt daarvoor. Op basis van tijd, volume, temperatuur en het gebruik kan de gebouwbeheerder de spoellogica aanpassen. Sensoren meten de temperatuur en de volumestroom en zorgen er bovendien voor dat alleen de werkelijk vereiste hoeveelheid water wordt verbruikt. Hierdoor ontstaat er een optimale balans tussen drinkwaterveiligheid en waterbesparing.

Gebouwbeheerders kunnen de Geberit hygiënespoeling eenvoudig besturen en programmeren met de Geberit SetApp (voor iOS en Android). Daarnaast zijn er interfaces voor de integratie in het gebouwbeheersysteem beschikbaar (RS485 en digitale I/O), waardoor installateurs hun klanten meer transparantie kunnen bieden en de mogelijkheid om in te spelen op veranderende omstandigheden. Bij tijdelijke stagnatie van het drinkwatersysteem kan de Geberit Rapid hygiënespoeler op eenvoudige wijze toegepast worden.