Afbeelding

Een nieuw begrip: TOjuli
geeft risico op oververhitting aan

VENTILATIE

Op 1 januari zijn niet alleen de BENG-eisen van kracht geworden, maar is er ook een nieuw fenomeen binnen de installatiesector ingevoerd: TOjuli. Dit is een nieuwe zogeheten indicator die aangeeft of er een risico is op temperatuuroverschrijding in een woning. Maar wat kun je of moet je ermee als installateur?

Betere isolatie en betere luchtdichtheid zijn consequenties van de nieuwe BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) die de EPC-normering vervangen. Hierdoor wordt het realiseren van een gezond binnenklimaat in een gebouw in hogere mate ook afhankelijk van de voorzieningen voor luchtverversing in gebouwen. Bij de verdere ontwikkeling van bijna-energieneutrale concepten is dit een belangrijk aandachtspunt, helemaal nu de zomers steeds warmer worden. Hierdoor neemt de noodzaak toe om maatregelen te treffen om het risico op oververhitting bij nieuwbouw woningen te beperken. Immers, nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk gebouwd en houden daardoor hun warmte beter vast. En directe zonintreding heeft een grote invloed op oververhitting bij nieuwbouwwoningen wat in de zomer problemen kan opleveren.

Daarom is er een indicator voor verlaging van het risico op oververhitting met de naam TOjuli. De grenswaarde per 1 januari 2021 voor de TOjuli-indicator is: 1,20. Deze waarde is een indicatiegetal waarmee per oriƫntatie van het gebouw inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding in het gebouw. De TOjuli volgt automatisch uit de software van de Energieprestatieberekening. Woningen met een actieve koeling (bijvoorbeeld een warmtepomp met koelfunctie maar ook het circuleren van water uit een bodembron ten behoeve van regeneratie) voldoen automatisch aan de TOjuli-eis.
Voor de uitkomst van de indicator geldt hoe hoger, des te groter het risico op oververhitting. Wanneer uit de berekening blijkt dat TO-juli niet voldoet, dan zijn aanpassingen aan het plan nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden, variƫrend van aanpassing van het ontwerp (bijvoorbeeld de aanpassing van het glasoppervlak of bouwkundige overstekken), toepassen van zonwering of zonwerend glas tot het toepassen van ventilatieluiken.

De vraag was wat de installateur hiermee moet. Helder: de installateur die de verwarmings- en koelinstallaties aanlegt, moet hier rekening mee houden.