De gasketelwet moet een een einde maken aan dit soort installaties.
De gasketelwet moet een een einde maken aan dit soort installaties. Hans Peijs

Dit jaar moet opleiding tot gasketelmonteur worden gevolgd

GASKETELWET

Dit jaar maakt de installatiesector zich op voor de invoering van de verplichte certificering als gevolg van de gasketelwet die op 1 oktober afgelopen jaar van kracht is geworden. Deze certificering is vanaf 1 april 2022 verplicht voor iedereen die aan een gasgestookte installatie werkt. Dan mogen alleen nog vakbekwame installateurs die dit kunnen aantonen aan deze installatie werken. Voor de leden heeft Techniek Nederland een CO-kwaliteitshandboek ingesteld die eigenlijk voor iedere installateur onmisbaar is.

Op 1 oktober 2020 is de gasketelwet in werking gegaan, maar er is een ruime overgangstermijn want pas vanaf 1 april 2022 wordt het strafbaar als je aan een gasgestookte installatie werkt zonder dat je kunt aantonen dat je daarvoor bent opgeleid. De wet zou er overigens al 2,5 jaar eerder komen, maar liep om allerlei redenen steeds weer vertraging op. De Gasketelwet is een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015 naar koolmonoxideongevallen, waaruit blijkt dat 46 procent van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateerde de Onderzoeksraad dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxideongevallen.

In het langdurige proces richting nieuwe wetgeving heeft de brancheorganisatie Techniek Nederland een belangrijke rol gespeeld. Het doel was een certificeringsregeling met zo min mogelijk bureaucratische rompslomp en daaraan is in zekere mate tegemoet gekomen. Het is ook belangrijk dat iedere monteur kan worden opgeleid tot vakbekwaam monteur en op dat gebied moeten dit jaar nog veel stappen worden gezet. Maar hoe dan ook kost het voldoen aan de eisen tijd en inspanning van iedere monteur.

Om die reden heeft Techniek Nederland exclusief voor leden een model-CO-kwaliteitshandboek, dat desgewenst kan worden aangepast aan het eigen bedrijf. Mogelijk wordt het handboek naar aanleiding van het advies van de Raad van State en de laatste internetconsultatie nog aangepast.