Afbeelding
Hans Peijs

Nieuwe geluidseis warmtepomp op 1 april

EISEN

De aanscherping van de geluidseis voor buitenunits van warmtepompen en airco’s is uitgesteld tot 1 april 2021. Dit geeft de installatiebranche wat lucht om aan de eisen te kunnen voldoen.

Minister Ollongren van Wonen is al een paar jaar bezig met warmtepompen die te veel herrie maken. De opmars van de energiezuinige apparaten zorgt steeds vaker voor geluidsoverlast bij omwonenden.

Het was de bedoeling dat de nieuwe eisen op 1 januari zouden ingaan, maar hiervan is op het laatste nippertje afgeweken. De nieuwe wettelijke geluidsnormen staan in het Bouwbesluit 2012 en hebben betrekking op de buitenunits van lucht-waterwarmtepompen, lucht-luchtwarmtepompen en airco’s.

45 dbA

De scherpere geluidseis houdt in dat de buitenunit overdag 45 dB aan geluid mag produceren. In de avond en ’s nachts mag het geluid niet harder zijn dan 40 dB. Heeft een buitenunit geen stille stand dan geldt zowel overdag als ’s nachts het maximale geluidsniveau van 40 dB. Voor buitenunits die vanaf 1 april in de bestaande bouw worden geplaatst, gelden dezelfde eisen.

Veel nieuwe warmtepompen zijn al een stuk stiller dan voorheen. De apparaten worden uitgerust met bijvoorbeeld grotere ventilatoren.