Installateurs zeer positief
over omzetontwikkeling

CORONA

Installatiebedrijven hebben tot op heden weinig last van de coronacrisis. Aan het begin van de crisis, bijna een jaar geleden, waren ondernemers nog negatief gestemd, maar inmiddels is veel duidelijk en het blijkt dat installatiebedrijven ten opzichte van het voorjaar zeer positieve cijfers kunnen overleggen. De werkvoorraad is met ongeveer 3 maanden gestegen naar 10,5 maanden en per saldo verwacht ongeveer 10 procent van de installatiebedrijven een omzetstijging en bijna drie kwart van de installateurs verwacht in de komende maanden een toename van het personeelsbestand. Ongeveer één op de zeven bedrijven verwacht een afname van de werkgelegenheid.

Dit blijkt uit de Monitor Bouwketen najaar 2020 die het Economisch Instituut voor de Bouw heeft uitgevoerd in opdracht van Techniek Nederland, de BNA, Koninklijke Bouwend Nederland en Koninklijke NLingenieurs.

Mooie resultaten

Over de hele linie kan de bouwketen mooie resultaten overleggen. Ondernemers zijn door de bank genomen positiever over de omzetontwikkeling dan aan het begin van de coronacrisis en slechts één op de honderd bedrijven verwacht dat de omzet de komende drie maanden zal dalen. Aan het begin van de coronacrisis hield nog bijna 40 procent rekening met een omzetdaling.

De verbetering van het sentiment is mede te danken aan het protocol ‘Samen veilig doorwerken' waardoor de meeste werkzaamheden in de bouwketen konden doorgaan.

Langere termijn

Installatiebedrijven zijn het meest optimistisch, maar ook architecten, bouwbedrijven en ingenieurs zijn beduidend minder negatief dan een half jaar geleden. Wel zijn er zorgen voor de langere termijn. Ondernemers blijven onzeker over de toekomst die wat verder weg ligt, met name door het uitblijven van een oplossing voor het stikstofprobleem.