Afbeelding
Hans Peijs

Uitbreiding energiesubsidie: voor installateurs zit vooral omzet bij mkb

SUBSIDIE

Het kabinet trekt dit jaar 164 miljoen euro uit voor uitbreiding van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Woningeigenaren kunnen vanaf 1 januari - naast de bestaande subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler - ook een tegemoetkoming aanvragen voor isolatiemaatregelen en een aansluiting op een warmtenet. En mkb-bedrijven en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting kunnen per 1 januari een subsidieaanvraag indienen voor de aanschaf van zonnepanelen en (kleine) windmolens. Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen voor een (centrale) aansluiting op een warmtenet eveneens een beroep doen op de ISDE.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie biedt sinds 2016 een financiële tegemoetkoming voor de aanschaf van duurzame warmte-installaties zoals warmtepompen en zonneboilers. Woningeigenaren en zakelijke partijen krijgen zo een deel van hun investering als subsidie vergoed. Op deze wijze is vanaf de start van de regeling voor in totaal 300.000 apparaten subsidie verstrekt. Sinds 1 januari is de subsidieregeling uitgebreid zodat de regeling beter aansluit bij de afspraken uit het klimaatakkoord. De nieuwe regeling krijgt de naam Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing en wordt uitgebreid met isolatiemaatregelen door woningeigenaren, een aansluiting op een warmtenet door woningeigenaren en VvE’s en investeringen in kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windturbines door zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting.

Voor woningeigenaren is er in dit geval niet veel extra werk te verwachten bij installateurs, want het gaat veelal om het plaatsen van isolatie en triple glas. Wel kunnen woningeigenaren dit jaar een tegemoetkoming krijgen voor de kosten die gemoeid zijn met een aansluiting op een warmtenet.

Zonnepanelen en kleine windmolens

Voor mkb-bedrijven en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting zoals woningcorporaties, scholen, sportverenigingen en theaters wordt de ISDE tijdelijk (de komende drie jaar) uitgebreid met subsidie voor kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windmolens. Hiervoor gelden voorwaarden, bijvoorbeeld ten aanzien van het rotoroppervlak van windmolens en het vermogen van de zon pv-installatie. Daarnaast blijft het voor zakelijke partijen mogelijk om subsidie aan te vragen voor warmtepompen en zonneboilers. Voor investeringen in zonnepanelen en kleine windmolens is in de komende drie jaar in totaal €100 miljoen beschikbaar, waarvan € 40 miljoen in 2021.

Ook subsidie mkb voor warmtepompen en zonneboilers

Een subsidieaanvraag voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde is meer informatie te vinden.