Een mondkapje kan een last zijn, maar je kunt er ook reclame mee maken, zoals Ten Have Installatietechniek in Weesp bijvoorbeeld doet.
Een mondkapje kan een last zijn, maar je kunt er ook reclame mee maken, zoals Ten Have Installatietechniek in Weesp bijvoorbeeld doet.

Draag mondkapje tijdens contactmomenten

Nieuw advies in protocol

MONDKAPJE

Eind oktober is het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ aangepast. Belangrijkste wijziging is dat dringend wordt geadviseerd op momenten dat dit gewenst is een mondkapje te dragen. Werk je bij particulieren thuis dan gebruik je een mondkapje of gezichtsmasker (een zogenaamd face shield) tijdens het eerste persoonlijke contact met de klant, beheerder of bewoner, zo luidt nu het advies.

Dit protocol wordt ondersteund door Techniek Nederland, Bouwend Nederland, FNV, CNV, Aedes en Onderhoud NL en is daarmee hét handvat om veilig te kunnen doorwerken in coronatijd. De aanpassingen gaan met name over het gebruik van mondkapjes en over de quarantaineregels.

Om veilig te kunnen doorwerken is het van belang het protocol te volgen. Houd je áltijd aan de basisregels:
- Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Was je handen regelmatig.
- Nies en hoest in je elleboog.

Wanneer je je aan deze regels houdt dan is een mondkapje of face shield niet nodig. Een mondkapje of face shield is wél verplicht bij:
- Bedrijfsmatig vervoer met meer dan twee personen.
- Verplaatsingen in publieke binnenruimten.
- Werkzaamheden in publieke binnenruimten waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden.

Werk je bij particulieren thuis dan gebruik je een mondkapje of face shield tijdens het eerste persoonlijke contact met de klant, beheerder of bewoner. Tijdens dat eerste gesprek maak je afspraken met de klant om veilig te kunnen werken. Die afspraken kunnen onder meer gaan over momenten en situaties waarin het veilig is om zónder mondkapje of face shield te werken.

Het advies om mondkapjes te gebruiken bij contactmomenten is een duidelijk signaal van de sector aan vakmensen, bedrijven en hun klanten. Wij zullen er alles aan doen om veilig te kunnen doorgaan met bouwen en installeren.

In twee gevallen wordt nooit een mondkapje of face shield gedragen:
- Als je al adembescherming draagt (FFP2, halfgelaat, volgelaat).
- Als het dragen van een mondkapje gevaarlijk is. Bijvoorbeeld als je werkt met draaiende delen of bij elektra. Schat die risico's vooraf in en gebruik geen mondkapje als dit een risico vormt.