Afbeelding
Hans Peijs

Zonnepanelen kunnen helft van de energiebehoefte opwekken

ZONNE-ENERGIE

Zelfs in het lang niet altijd zonnige Nederland heeft zonne-energie veel potentie. Als er op elk daarvoor geschikt dak zonnepanelen zouden worden gelegd, kunnen deze voorzien in bijna de helft van de huidige Nederlandse elektriciteitsvraag.

Dit blijkt uit een data-analyse die onderdeel is van Deloitte’s State of the State-programma. De onderzoeksvraag was: hoeveel energie wekken we op als we zonnepanelen installeren op elk daarvoor geschikt dak in Nederland? De resultaten zijn gebaseerd op een analyse van publieke data.

892 vierkante kilometer

Nederland heeft momenteel ongeveer 91 miljoen gebouwen. Daarvan heeft slechts 4,4 procent zonnepanelen op zijn daken liggen; in 2017 een totaal van 33 miljoen zonnepanelen. Deze zonnepanelen voorzien in minder dan 2 procent van de totale Nederlandse vraag naar elektriciteit. Uit onze analyse blijkt dat 892 km2 dakoppervlak geschikt is voor zonnepanelen. Dit is vergelijkbaar met 125.0004 voetbalvelden. In dit optimale scenario kunnen er 270 miljoen zonnepanelen worden geïnstalleerd die in totaal 217 petajoule kunnen opwekken. Dit betekent dat zonne-energie kan voorzien in 50 procent van de totale elektriciteitsvraag.
De totale opbrengst van zonnepanelen op daken van woonhuizen zou bijna 80 petajoule zijn, wat gelijk staat aan 98 procent van de totale elektriciteitsvraag van huishoudens in Nederland.

Enorme boost

Zonnepanelen installeren op elk daarvoor geschikt dak zou niet alleen de CO2-uitstoot enorm verminderen, maar ook een boost geven van 100 miljard euro aan de Nederlandse zonne-energiesector en extra banen creëren.

Uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. De opbrengst van zonne-energie kan groeien van 6 petajoule naar 217 petajoule. Zelfs met een geschatte groei van 40 procent per jaar zou de installatie van zonnepanelen op elk daarvoor geschikt dak 10 jaar in beslag nemen.
Er zijn daarnaast nog drie uitdagingen: stimuleringsprogramma's van de overheid, beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk en energieopslag.